Har studert kildekode og algoritmer

Sjokk-rapport fra Kanada

Ifølge et anerkjent universitet i Kanada er beskyldningene om at TikTok utgør en fare for nasjonal sikkerhet grunnløse. Forskerne fant ikke noe i programvare eller algoritmer som tilsier verken manipulasjon eller sensur.

Foto: faksimile/motparten
Tekst: Ludvig Storn
Dato: 18.03.24

I Norge er saken svært aktuell. Unge Høyre vil fremme et forslag på Høyres landsmøte i Juni om å forby TikTok. Fra før har både land og regjeringer strammet til bruk av den populære appen for sine ansatte.

Total kontroll

USA kontrollerer fem av seks globale apper, som Youtube, Instagram, Facebook og Twitter. Meta har allerede blitt dømt i EU for å tråkke på europeiske borgeres personvern. Boten var på hele 1,3 millarder dollar, men facebook ble ikke forbudt. Det vil derfor se underlig ut om Norge og EU skal forby den eneste ikke-amerikanske appen, uten et eneste fnugg av bevis , eller at en tilsvarende bot blir gitt på grunnlag av bevisførsel.

Tvinges til salg

Bekymringer om hvorvidt TikTok utgjør en trussel mot personvernet eller ikke er svært aktuelt i Norge. Ofte følger vi etter USA når de bestemmer seg for å utpeke en fiende. I dette tilfellet har USA lagt sitt hat på TikTok. Som motparten nylig skrev om var det et overveldende flertall i representantenes hus for å fremme et lovforslag som skal forby TikTok. I ren utspressingsstil gir USA de kinesiske eierne seks måneder på seg til å selge den populære appen til amerikanere.

Sabotasje av demokratiet

Representanter for Kanadas føderale regjering har gått ut med at TikTok utgjør en trussel mot kanadiere på to måter. Brudd på personvernet ved å samle inn data, og sabotasje av demokratiet gjennom feilinformasjon og manipulasjon. Dette resulterte i en rekke debatter i Canadisk samfunnsliv om hvorvidt myndighetene kunne bevise dette, eller om det bare var noe myndighetene “følte” var skummelt. Kanadiske journalister etterlyste rapporter og analyser av for eksempel TikToks kildekode. Var truslene teoretiske eller reelle?

Generell vurdering

I stedet for svar fikk de flere underlige påstander fra regjeringstalsmenn som bare kunne vise til til en “generell trusselvurdering". Det ble ikke lagt fram bevis som støttet bekymringene for at den kinesiske regjeringen utøvde noe som helst kontroll over den populære appen. Tvert imot. Innholdet på TikTok var hoveddsakelig laget av og for amerikanere.

Sjokk-rapport

Saken ble ikke bedre for regjeringen når det ble sluppet en uavhengig studie fra University of Torontos Citizen Lab, som både hadde analysert TikToks kildekode- og datainnsamlings-evner. Funnene viste at TikTok ikke var mer invaderende enn Facebook, Instagram eller andre sosiale medieplattformer.

Vitenskapelig

Studien fant at både TikTok og dens kinesiske versjon, Douyin, ikke så ut til å være påvirket av noen som helst føringer ut over funksjoner som omhandlet personvern og sikkerhetsproblemer. For eksempel viste rapporten klart at TikTok ikke inneholdt dynamisk kodeinnlasting og sensur på serversiden.

Propaganda-arm

Canadiske myndigheter forsvarte seg med at USA-direktøren for National Intelligence hadde laget en trusselvurdering som avslørte at TikTok- var en "propagandaarm" for den kinesiske regjeringen. At Canadiske myndigheter skyldte på amerikanske myndigheter, i stedet for å føre bevis, - irriterte mange TikTok brukere.

Upopulært

At deres egne myndigheter fullstendig overså en Canadisk universitetsrapport til fordel for USAs nasjonale etterretning falt ikke ikke i god jord. Selv ikke i USA. En kommentator i New York Times pekte på akkurat det samme som de Canadiske journalistene. At National Intelligence-rapporten ikke førte et eneste bevis mot TikToks algoritmer.

Oversikt

Forby alt

I året som kommer skal Norge ta stilling til mange av disse spørsmålene. Skal Norge forby et produkt helt uten bevis? Skal Norge overse de bevis som eksisterer fra uavhengige kilder som det kanadiske universitetet? Er den nye norske linjen på linje med den amerikanske senatoren Rubio, som sier at absolutt alt fra Kina er styrt av kommunistene, og at det derfor burde forbys.

Kan bli dyrt

Canadiske økonomer er bekymret for at slike forbud vil bidra til at fremvoksende økonomier tar innpå Kanada. Økonomene peker på at levestandard og kjøpekraft kan svekkes dersom landet ikke får de samme gode og billige produktene som landene Canada konkurrerer med. Resten av verden vil ikke gi slipp på billige og gode kinesiske varer, som tog, telefoner, datamaskiner og programvare.

Isolasjon

Også europeiske økonomer har pekt på farene ved selvpålagt isolasjon. Det kan fort vise seg å være ris til egen bak. Før vi aner ordet av det kan vi i Europa være på samme nivå som middelklassen i land som Thailand, som også er både USA-alliert og kapitalistisk, men som ikke lukker seg inne bak en mur av mistenkeligjøring og proteksjonistiske forbud. Hvis det beste tannlegeutstyret er kinesisk vil det bli innkjøpt. Norge kan risikere å betale dobbelt for dårlig amerikansk kvalitet.

Fienden

Det ser imidlertid svart ut for Europa. Mye tyder på at Norge kommer til å forby TikTok. Det er ikke så rart når anerkjente politiske spaltister som Anders Magnus omtaler Kina som "fienden" og advarer på det sterkeste mot TikTok. Magnus gjør det helt uten vitenskapelig dekning og er for eksmpel ikke redd for å sette følgende på trykk:

Sitat fra 21.07.23

"Kinesernes fremste middel i den “myke” krigføringen er underholdnings-appen TikTok. På overflaten ser den fullstendig uskyldig ut, men under er den fylt med skadelig innhold, som ligger «skjult» blant mengder av tilsynelatende ufarlig innhold. Brukerne skroller nedover, og merker ikke forskjell om det de konsumerer er ekte eller falskt. Om kineserne vil ødelegge demokratiet i Norge kan de fylle appen med falske nyheter og konspirasjonsteorier som ødelegger folks tillit til myndigheter og folkevalgte. Ved hjelp av kunstig intelligens er det en smal sak å lage videoer hvor politikere sier det man selv ønsker de skal si − uavhengig av hva vedkommende har sagt i virkeligheten."

Maler fiendebilde

Anders Magnus er selvoppnevnt ekspert på kildekoder og algoritmer, på et høyere nivå enn det kanadiske universitetet. Den norske journalisten utpeker et land på andre siden av jordkloden til Norges fiende. Kina er er for Magnus konspirasjonenes hjemland der ondskapen hersker.

Ikke behov for bevis

Den såkalte journalisten viser ikke til en eneste uavhengig ekspert-kilde som har studert TikToks algoritmer. Det er ikke mere spennende å lese slike artikler enn å følge med på om Putin blir gjenvalgt. Dersom Anders Magnus skal sitte i juryen som skal se på TikTok er utfallet gitt på forhånd.

Dårlig stemning

I det politiske klimaet som hersker i Norge er det tvilsomt om uavhengige vitenskapsfolk fra Kanada slipper til når vi skal se om TikTok skal få bli. Mest sannsynlig vil man igjen nøye seg med å vise til “sensitiv etterreting” og “sikre kilder” i USA. Det er synd hvis Norge kommer i en situasjon der forretningsfolk og grundere ikke får de beste delene, fordi myndighetene har satt oppe en barriere mot produkter fra Kina. Fra før har Norge forbudt de kinesiske telefonene fra Huawei. For noen uker siden fikk ikke Bulgaria lov å kjøpe tog. Nå har turen kommet til programvare.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal