Lovforslag kan være grunnlovsstridig

Amerikanere forstår ikke forbud

Halvparten av USAs befolkning bruker TikTok. Nesten ingen forstår hvorfor den skal forbys. Flere republikanske senatorer innser at det er urettferdig å forby appen, og muligens også grunnlovsstridig. På sikt kan et forbud også ramme økonomien og demokratiet.

Foto: faksimile/motparten
Tekst: Ludvig Storn
Dato: 17.03.24

TikTok er den eneste ikke-amerikanske appen som har blitt en global suksess. Nå forsøker amerikanerne å tvinge Kina til å selge den til et amerikansk firma, under dekke av at den truer nasjonal sikkerhet. Lovforslaget høster sterk kritikk fra både teknologi-eksperter og menneskerettighetsorganisasjoner, og til og med politikere i det republikanske partiet.

Flertall i "Huset"

I begynnelsen av mars stemte et overveldende flertall i Representantenes hus (352-65) for å lage et lovforslag for å forby TikTok. Krefter bak lovforslaget skal angivelig være redd kinesere skal få tilgang til amerikanske menneskers brukerdata. Det hvite hus støtter lovforslaget, og president Joe Biden sier at han ville signere det hvis det går gjennom i kongressen.

Brysom konkurrent

Saken er særdeles omstridt med god grunn. Over 170 millioner amerikanere bruker Tiktok. Det er halve befolkningen. Problemet er at de aller færreste forstår hva som er problemet. Tvert imot mener de fleste amerikanere at forbudet bare er konstruert for å kvitte seg med en brysom konkurrent som har blitt for stor.

Unge Høyre

I Norge vil unge Høyre-leder Ola Svenneby forby TikTok. Han vil gå inn for et totalforbud på Høyres landsmøte i juni. I likhet med noen amerikanske politikere begrunner også Svenneby et eventuelt forbud med at TikTok er en trussel mot nasjonal sikkerhet. Svenneby taler imidlertid ekspertene midt imot.

Ikke skadelig

Universitetet i Toronto i Canada har sett på om Tiktok har farlige kildekode og om appen kan være farlig for nasjonal sikkerhet. Analysen viste at verken TikTok eller den kinesiske varianten Douyin hadde skadelig programvare. Tvert imot var de eneste restriksjonene forskerne fant en sperre mot "hatefulle ytringer", "selvmord", og “barnepornografi”. Det ble ikke funnet noen form for sensur av politiske ytringer på TikTok, men på Douyin ble det derimot funnet noe politisk sensur.

Tankeleser

Unge-Høyre-lederens argumentasjon er derfor ikke vitenskapelig forankret. Den har mer til felles med utsagnene til Marco Rubio, den republikanske nestlederen for Senatets etterretningskomité. Rubio har uttalt at TikTok leser tankene dine og kan forutsi hvilke videoer du vil se. Det har programmet til felles med alle andre programmer som tilpasser brukeropplevelsene. Tiktok i USA viser hovedsakelig amerikanske videoer laget av, og for amerikanere. Han har også sagt at "et hvert selskap i Kina er kontrollert av det kinesiske kommunistpartiet" - inkludert ByteDance som eier TikTok.

Gransket

Tiktok har også blitt gransket av sivile og digitale rettighetsgrupper i USA som American Civil Liberties Union og Electronic Frontier Foundation. Begge kom fram til at man ikke kan innføre denne typen totalforbud mot TikTok, fordi appen ikke gjør skade på nasjonal sikkerhet. Faglig ser det derfor ut som om TikTok kritikerne sliter i motvind, ikke bare når det kommer til ren kildekode, men også når det kommer til rettferdig konkurranse, etiske retningslinjer, borgerrettigheter og ytringsfrihet.

Oversikt

Vil blokkere

Amerikanske politikere som har satt seg grundig inn i dokumentasjonen er skeptiske til et forbud mot Tiktok. De mener forslaget både er feil og grunnlovsstridig. Den republikanske senatoren Paul Rand sier rett ut at han akter å blokkere lovforslaget. Det samme sier senator Kevin Cramer, en republikaner fra den konservative delstaten Nord-Dakota. Det er med andre ord også sterk uvilke mot denne typen diktatoriske virkemidler innad i det republikanske partiet.

Tvinge salg

Det som er nytt i lovforslaget er at man også skal stoppe alle andre apper med kunstig intelligens som produseres av kinesere. Dette inkluderer populære kinesiske apper for klesifirmaer, som Temu og Shein. I 2020 ble den kinesiske eieren av den populære datingappen for homofile, Grindr, også tvunget til å selge for 600 millioner dollar, fordi appen angivelig kunne brukes til utpressing av amerikanere.

Populær app

TikTok lar brukerne lage, dele og se på korte videoer. Den ble lansert i 2016 av det kinesiske selskapet ByteDance og har blitt utrolig populær over hele verden, spesielt blant yngre brukere. TikTok har blitt et fenomen innen sosiale medier og har påvirket alt fra musikk til mote og meme-kultur.

EU-bøter

EU bøtela nylig Meta 1,3 milliarder dollar for brudd på personvernloven, men også TikTok har blitt bøtelagt 370 millioner dollar av EU for brudd på personvernet. I februar åpnet EU en formell etterforskning av TikTok, men den vil fokusere mer på innhold, reklame og appens innvirkning på mindreårige. Land som Australia, Belgia, Canada, Danmark, Nederland og Storbritannia har utestengt appen fra offentlige telefoner.

Total kontroll

Fordi det er brukernes egne videoer politikerne nå vil forby, så er det relevant å snakke om borgerrettigheter og om et forbud vil krenke ytringsfriheten. Det er et paradoks at amerikanske myndigheter sier rett ut at alt hadde vært helt greit om kineserne solgte TikTok til amerikanere. Mektige krefter i USA mener i fullt alvor at det ikke er nok at 5 av 6 globale super-apper innhenter personopplysninger om oss europeere. USA vil at alle sammen skal være amerikanske, om de så må forby en app som hovedsakelig sender amerikanske videosnutter for et amerikansk publikum.

Europeisk frustrasjon

I Europa er mange frustrert over den dominans som Google, Facebook, YouTube, Instagram og Twitter har hatt på brukere over hele verden. Nylig skrev også motparten om hvordan Chrome, nettleseren til Google har festet grepet på kloden vi bor på. De amerikanske appenes posisjon ville fått en hvilken helst sak om kartellvirksomhet til å blekne. Det vil framstå som svært urettferdig hvis USA også skal tvinge fram et salg av TikTok til et amerikansk selskap.

Ufine triks

Mange smarte hoder i Europa har forsøkt å konkurrere med de amerikanske appene, nettleserne og operativsystemene, - men har måttet bite i gresset. Ikke alle snakker like pent om de metoder som de amerikanske firmaene benytter for å konsolidere sitt digitale hegemoni. Mange europeiske utviklere er derfor glade for at kinesere har klart det vi i Europa burde ha fått til for lenge siden.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal