Kan bli tidenes aksjemarkedboble

Advarer om resesjon

Et betydelig antall analytikere og eksperter, inkludert teknologisjefer og investorer som Jeremy Grantham, mener AI-boblen vil sprekke, og overgå krakket i 2000. Det førte USA og Europa inn i en resesjon. Nå skal det bli verre.

Foto: Pixabay/motparten
Øverst til høyre: Jeremy Grantham
Tekst: Ludvig Storn
Dato: 08.04.24

Er den kunstige intelligensboomen på Wall Street en boble som er klar til å sprekke? Ja, skal vi tro Jeremy Grantham, - investoren kjent for å forutsi dot-com-krasj i 2000 og finanskrisen i 2008. Han kommer med uttalelser som Wall Street ikke vil like: Han tror at AI er en boble.

Rekordnivåer

"Kanskje ikke en total boble, men selv en som er begrenset til en håndfull aksjer, vil kunne få enorme konsekvenser." i følge Grantham. Tekniologiaksjer steg til nye høyder i 2023. Spesielt den amerikanske brikkeprodusenten Nvidia, har drevet alle tre store indeksene til rekordhøye nivåer.

Ikke mirakel

Da Federal Reserve begynte å heve renten for å få ned inflasjonen gikk mange på en smell, fordi renter nær null hadde gitt dem for enkel tilgang til kontanter, og børsnotering. Lanseringen av ChatGPT i november 2022 stoppet kanskje en liten boble i å sprekke, men i følge investoren var det bare en utsettelse av problemer som vil komme før eller senere uansett.

Mørke skyer

"Spåmannen" som er medgründer i det Boston-baserte GMO LLC, peker på at tilstanden da viste alle de klassiske tegnene på en boble som var i ferd med å sprekke. Så selv om det fortsatt vil være boom i AI-bransjen ser han en økonomisk nedgang i horisonten. For ham er det sannsynlig at ettervirkningene av renteøkninger og ville spekulasjoner i 2020 og 2021 til slutt vil ende i en resesjon.

Ikke nok stoler

I mellomtiden fortsetter investorer å kaste milliarder av dollar inn i AI-teknologien, til tross for at gründere som Grantham maner til forsiktighet. CNBC teknologiaksje-analytiker Richard Windsor uttalte nylig at det ikke ville være nok stoler til alle når musikken plutselig stopper. Hans metafor til den kjente barneleken kan fort vise seg å være riktig, skal vi tro Grantham. CNBC-analytikeren peker spesielt på AI-chatbots og assistenter som ikke aner hvordan de skal skille pålitelig faktabasert informasjon fra egne hallusinasjoner.

Går til helvete

Analytikeren mener kapitalen strømmer for lett i AI-sektoren, uten at folk sjekker selskapene godt nok. Det er også i følge investor Grantham den sikreste måte å lage en boble på. Windsor peker også på at store selskaper som Microsoft seg inn alt som kan assosieres med AI. I følge CNBC-analytikeren er dette akkurat hva som skjedde med Internett i 1999, autonom kjøring i 2017 og nå generativ AI i 2024"

Tidenes boble

Investeringssjef Kai Wu i Sparkline Capital, sa til Wall Street Journal at AI-investeringene allerede er på et nivå der det kommer til å ende med katastrofe for noen. Han mente ikke at det ville være like ille for alle. Andre folk, som den avsatte direktør i AI-selskapet Stability AI, - Emad Mostaque mener AI vil bli den største boblen gjennom alle tider. Han kalte det til og med dot AI-boblen.

Toppen

Mange advarsler

Milliardæren Jeffrey Gundlach i DoubleLine Capital sammenligner også AI-investeringene med dot com-boblen. I følge Business Insider uttalte Gundlach at han mente det minnet om 1999. Vi opplever nå en strøm av kompetente mennesker som advarer på det sterkeste mot en kommende boble.

Ber om bråk

Hussman Investment Trust-president John Hussman går enda lenger i et forskningsnotat. Han sier rett ut at dette kan bli den største og mest ekstreme boblen i USAs finanshistorie. Alarmklokkene ringer over hele kloden, men det spørs om dette er nok til å dempe entusiasmen. Folk er ikke akkurat kjent for å besinne seg, når de tror de kan få rask, enkel og eventyrlig fortjeneste.

Konkret

En av grunnene til at det går så bra for brikkeprodusenten Nvidia er at de er de eneste som lager noe fysisk og konkret, og tjener penger og genererer overskudd, fordi de selger noe svært målbart. Mange andre har luftslott og kan risikere katastrofale konsekvenser under en korreksjon.

Vil overleve

Nvidia vil derimot overleve korreksjonen. Analytikeren mener det samme ikke er tilfelle for mange leverandører av generative AI-tjenester som har hanket inn investorpenger på løfter om å selge tjenester for to hundre kroner måneden per bruker. Det kan bli hardt å holde. Om ikke umulig.

Innblanding

Samtidig fortsetter den ufine krigen, der alle midler nå tas i bruk for å hindre flinke konkurrenter i å posisjonere seg. Gründeren innser at det ikke er nok å finne et godt selskap med et godt produkt. Man må faktisk sjekke at ikke myndighetene har tenkt å stikke kjepper i hjulene for firmaet også. TikTok er et svært godt eksempel på et slikt firma.

Mobbing

Den amerikanske avdelingen av kinesiske TikTok hevder det er ren misunnelse og mobbing som står bak myndighetenes forfølgelse av firmaet. Forskning og ekspertuttalelser fra uavhengige kilder tyder på at de har rett.

Dobbelt problem

Problemet er at den pågående handelskrigen mellom USA og Kina ikke akkurat gjør saken enklere. Kina hevder at et eventuelt TikTok-forbud vil slå hardt tilbake på Amerika. Selv om USA ikke har fant bevis på at TikTok setter nasjonale sikkerhet i fare fortsetter de å gå etter TikTok. mange investorer følger derfor spent med på saken.

Unge Høyre

I Norge vil unge Høyre-leder Ola Svenneby forby TikTok. Han vil gå inn for et totalforbud på Høyres landsmøte i juni. I likhet med noen amerikanske politikere begrunner også Svenneby et eventuelt forbud med at TikTok er en trussel mot nasjonal sikkerhet. Svenneby taler imidlertid ekspertene midt imot. Mange smarte hoder i Europa har forsøkt å konkurrere med de amerikanske appene, nettleserne og operativsystemene, - men har måttet bite i gresset.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal