70 000 dør av fentanyl hvert år i USA

Anklager Kina for dødsbølge

I årevis har vi hørt om narkobander fra Colombia og Mexico som leverer dop til USA, - og at det er disse som står bak narkotikaproblemene. Nå har amerikanerne imidlertid funnet en ny fiende. De utpeker Kina som synedbukk.

Bildetekst: Fentanyl beslaglagt av politiet i Los Angeles, California.
Foto: Los Angeles Sheriff Department/motparten
Tekst: Elisabeth Dahlberg
Dato: 24.06.24

Fentanyl tar livet av flere amerikanere hvert år enn det døde amerikanske soldater totalt i Vietnam-krigen. Nå beskylder Washington Kina for å stå bak, men møter uventet motbør fra internasjonale observatører og analytikere for mangel på bevis.

Handelskrigen

De harde anklagene mot Kina startet samtidig med den amerikanske handelskrigen med Kina i 2018. Den daværende justisminister Jeff Sessions anklaget Kina for å være hovedkilden til fentanyleksport til USA.


"We know that China is the source of vast quantities of fentanyl and fentanyl analogues coming into the United States, and we must work together to stop this deadly flow."


Trump

Mange reagerer på at justisministeren var ansatt av Donald Trump, som ofte får skylden for at handelskrigen startet i utgangspunktet, da han ville legge toll på kinesiske varer for å hjelpe amerikanske bedrifter. Derfor brukte også Trump kinesisk narkotikaeksport for alt det var verdt. I en tweet 23. august 2019, sa han:


"I am ordering all carriers, including Fed Ex, Amazon, UPS and the Post Office, to SEARCH FOR and REFUSE all deliveries of Fentanyl from China (or anywhere else!). Fentanyl kills 100,000 Americans a year. President Xi said this would stop - it didn't."


Legemiddelindustrien

Uttalelsene står i sterk kontrast til hva man tidligere har vektlagt som årsaker til den amerikanske overdosesatistikken, og til opiodepidemien generelt. Før var det legemiddelprodusenter som Purdue Pharma, produsenten av OxyContin som fikk hard kritikk, og ble tillagt stor ansvarlighet for epidemien. De markedsførte smertestillende midler på en måte som bagatelliserte risikoen for avhengighet og overdoser.

Soldater og heroin

Tidligere fikk også amerikanske soldater som vendte hjem fra Vietnamkrigen skylden for å ha bragt med seg heroinavhengighet og uvaner hjem. Likevel er det totalt sett land i Sør-Amerika som får den største skylden på grunn av kokaineksport til USA. Alle kokainen som år etter r strøømet inn i USA la grunnlaget for en befolkning som trengte noe å roe seg ned på, når euforien etter en lang natt med dans og drikk i kokainrus la seg. Da var det enkelt å ty til berolgigende midler.

Kommer i posten

Nå blir bølgen av dødsfall fra det beroligende stoffet fentanyl blir tillagt Kina. Problemet er at anklagene til amerikanske politikere ikke står i stil til beslag av fentanyl på kinesiske skip eller fly som lander i USA. Derfor hevder amerikanske politiker at fentanylet antageligvis kommer i posten, men at det skulle forårsake 70 000 dødsfall hvert år blir latterligjort av eksperter. Likevel fortsetter amerikanske politikere å lesse all skylden over på Kina.

Senator Tom Cotton fra Arkansas sa da handelskrigen startet følgende om situasjonen og om Kinas rolle:


"China is the largest producer and exporter of these lethal synthetic drugs, and we must hold them accountable."


Toppen

Også senator Chuck Schumer fra New York) skylder på Kina.

"China is the biggest supplier of fentanyl to the United States, and they need to crack down on these producers and traffickers."


Fanget bande

I juni 2024 siktet Justisdepartementet 24 personer de mener er involvert i kinesisk ulovlig "pengeutveksling". Om det er ulovlig, eller om det bare er USA som mener det burde være det, fremgår ikke av opplysningene. Trolig har de involverte brukt bank og finansinstitusjoner som ikke kontrolleres av USA. Det gjør dem ikke ulovlige etter internasjonal rett.

Hevder Kina hjelper kartellene

USA beskylder kineserne for å hjelpe Sinaloa-operatører til å flytte narkopenger fra USA til Mexico. Ifølge nyhetsbyrået AFP benekter Kina disse påstandene, og sier tvert imot at det foregår et samarbeid mellom kinesiske myndigheter og amerikanske myndigheter om å fange folk som er involvert i fentanylproduksjon, smugling og distribusjon. Dette blir bekreftet fra FBI som opplyser at de før handelskrigen dro til Kina og visa versa.

Samarbeidet

Før handelskrigen brøt ut var det et godt samarbeid mellom USA og Kina når det gjadt bejempelse av narkotika. Så sent som i 2017, rett før handelskrigen brøt ut, besøkte en delegasjon fra Kinas Nasjonale Narcotics Control Commission (NNCC) Washington, D.C., der de hadde møter med representanter fra U.S. Drug Enforcement Administration (DEA) og FBI.

Forundret

Det kom derfor overraskende på mange da man rett etter at tollbarrierene var et faktum begynte å beskylde hverandre for alt mulig mellom himmel og jord, men til tross for at kinesiske skip ikke lenger ankom amerikansek havner, fortsatte fentanyl å ta livet av tusenvis av amerikanere. Bare i i 2022 døde mer enn 70 000 amerikanere av fentanyl-overdoser. Til sammenligning døde det 66 000 amerikanere under hele Vietnamkrigen.

Enten eller

De siste årene har Washington gjentatte ganger beskyldt Kina for å stå bak fentanylepidemien som rammer landet. Problemet er at de ikke klarer å bevise det gjennom beslag eller dokumentasjon. USA kritiseres derfor internasjonalt for manglede bevis. USA hevder at fentanylet enten produseres i Kina eller blir laget med kjemikalier som stammer fra Kina. Problemet er at disse kjemikaliene i seg selv ikke har noe med fentanyl å gjøre. De er heller ikke ulovlige, og USA selv produserer slike kjemikalier. Det gjør også land som Tyskland og Canada.

Narkotika forbudt i Kina

Kina forklarer selv at både produksjon og salg av smertestillende stoffer er strengt regulert i Kina. Det har tillit hos internasjonale observatører. Hva som derimot skjer med kjemikalier som Kina selger til utlandet er vanskeligere å dokumentere og kontrollere, også for kinesiske myndigheter. At det derfor er Kina som utpekes alene for å stå bak den amerkanske fentanyl-epidemien blir forklart med den pågående handelskrigen.

Urimelig

Det er et paradoks at beskyldningene mot Kina vedrørende fentanyl øker i takt med at handelskrigen hardner til. Men den amerikanske kritikken mot det asiatske landet er et tveegget sverd. Det er vanskelig å si at fentanyl smugles inn i landet med kinesiske varer, samtidig som man forbyr kinesiske varer. Det er snart ingen kinesiske anløp igjen, Likevel fortsetter fentanyl-epidemien med uforminsket kraft.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal