Slange i kurven eller modig maur?

Ungarn - Europas batterikonge

I Arendal lager man fabrikk for to tusen fem hundre arbeidere. Batterifabrikken i Somerset i England skal få fire tusen arbeidere. Ungarn lager ny fabrikk med ni tusen arbeidere. De har trettiseks fabrikker fra før.

Foto: pixabay/motparten
Bilde ø.t.h: Lars Christian Bacher, CEO i Morrow Batteries i Arendal, skal i ilden mot menneskene i den ungarske parlamentsbygningen. (store bildet)
Bilde ø.t.v: Fabrikken i Arendal, Norge
Tekst: Ludvig Storn
Dato: 03.05.24

Alle vil bygge batterifabrikker. Her er det masse penger å tjene. Men blir det så lett som mange nordmenn har forestilt seg? Hvem kan lage billigst og best batterier? Her må mange biter i et stort puslespill havne riktig på bordet hvis det ikke skal gå helt galt.

Stor tro

Personalsjef i Morrow batterifabrikken i Arendal, Elisabeth Meidel, har uttalt til NRK at hun har veldig stor tro på batterifabrikken som bygges i Arendal. Akkurat hvorfor hun har så stor tro på det kan man lure litt på hvis man studerer realitetene for global batteriproduksjon.

Optimistisk

Morrows første batterifabrikk utenfor Arendal i Agder har bestemt på at de skal utvide til tre gigafabrikker og 2500 arbeidsplasser innen 2030. Alt tyder på at de skal klare dette. Men å tro at Norge kan blande seg inn i tetkampen om å være batterileverandør, blir kanskje i overkant optimistisk.

Kina

Ikke uventet er det Kina som er verdenslederen på batteriproduksjon. Det asiatiske landet står for omlag åtti prosent av den globale produksjonen av litiumionbatterier. Til sammenligning blir USA med sine seks prosent som smågutter å regne. Det er landet på tredje plass som nok vil forundre og kanskje føre til at noen i Arendal mister nattesøvnen.

Slange i kurven

At Kina er en konkurrent har nok de fleste regnet med, men landet ligger så langt borte, at det kanskje er mulig å stenge dem ute med toll og straffetiltak, slik vi har gjort med Huawei? Hvem skal da den norske fabrikken konkurrere med? Svaret vil nok komme overraskende på mange. Det finnes nemlig en slange i den europeiske kurven, Det er Ungarn. Landet er ledende i Europa og ligger på global tredjeplass med hele fire prosent. Det er mye for et lite land

Passere USA

Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto var i Beijing i 2023 for å lære. Det gorde han sikkert lurt i. Ungarn drar enorme veksler på samarbeidet med kineserne. Statsminister Viktor Orbán legger ikke skjul på at samarbeidet med Kina om bilbatterier er god butikk for landet. Faktisk er ikke statsministeren snauere enn at han i intervju har sagt at Ungarn med kinesisk hjelp snart skal gå forbi USA.

Ikke feige

Kanskje har politikeren rett, for Ungarn har allerede trettiseks batterifabrikker. Det som skiller Ungarn fra andre NATO land er landets sterke bånd til både Russland og Kina. Vestlig media bruker å si at Ungarns statsminister Viktor Orbans Fidesz-regjering ikke tør noe annet, fordi landet ligger så nærme den russiske bjørnens rike. Kritikken har vært spesielt hard fra Storbritannia.

Går i takt

Kritikken preller av på statsministeren. Han peker på at det er fullt mulig å ha et godt og rasjonelt forhold til både Russland og Kina., selv om man er NATO-medlem. Orban mener det er resten av Europa som snubler i egne ben, og ikke ser den store historiske sammenhengen. Dessuten har ungareren et ekstra ess i ermet. Han har sjekket hvem som eier Englands nye superfabrikk i Somerset. Det var et BRICS-land.

Indiske eiere bak den nye gigafabrikken i Somerset i England

Toppen

Ler av britene

Ungarns største kritiker Storbritannia har altså invitert en gigant fra et BRICS-land til å lage fabrikk i Somerset. Da er det vanselig å kritisere EU og Euro-landet Ungarn for å sikre egne arbeidsplasser. Det blir nok endel sure miner i England når folk oppdager at de har sluppet inn fienden på eget gress. Gjennom BRICS samarbeidet utfordrer India den vestlige koalisjonen, men det samme kan ikke sies om Ungarn som er et trofast EU- medlem som bruker Euro.

Rydde hjemme først

Ungarns frittalende statsminister har gode argumenter. Han blåser også i hva vestlige medier skriver. Han peker på at store kapitalistiske land land som India og Brasil ikke er redde for Russland, - men likevel følger et annet spor enn Vesten.Han mener britene nå må feie for egen dør og slutte å hakke på Ungarn, som er både NATO og EU-medlem.

Irritert på Ungarn

Man merker uansett en blanding av misunnelse og irritasjon over Ungarn innad i EU. Hvorfor kan ikke landet bare gå i takt og gjøre som alle andre? Ingen ting tyder på at Ungarn har tenkt å la seg overtale til å endre kurs. Tvert imot. Nå er det nesten tyve ukentlige flygninger mellom mellom hovedstaden Budapest og kinesiske byer.

Vil ikke besøke Norge

Kina er den desidert største enkeltinvestoren i Ungarn. Bare i 2023 pøste kineserne inn med over ti milliarder euro. Med kinesisk hjelp akter Ungarn å bli den nest største leverandøren av litium-ion batterier på jordkloden. Snart kommer Kinas sterke mann Xi Jinping på besøk til Europa. Han kommer ikke til å dra verken til England eller til Norge, som har hørt på amerikanerne og kastet ut kinesiske firmaer som Huawei. Xi Jinping vil i stedet besøke Serbia, Frankrike og Ungarn.

Ber om ni tusen

Ungarns økonomi ser ikke ut til å ha vondt av alle pengene. Tvert imot så sliter til og med landet med å finne arbeidere nok til alle fabrikkene. Arbeidsledigheten er under fem prosent, og da er ikke alltid like lett å skaffe nye ansatte. Kinesernes nye fabrikk CATL har allerede spurt om nye ni tusen arbeidere. Når man vet at et av regjeringens slagord er å holde innvandrere ute, kan man lure på hvordan dette skal gå bra. Det er nesten ikke til å unngå at det kommer en del fremmedarbeidere, hovedsakelig fra Tyrkia.

Indiske bakmenn

I England er folk i ekstase, akkurat som i Arendal, over den nye gigafabrikken Agrata,- som skal bygges i landlige omgivelser i Somerset. Det blir Storbritannias største batterifabrikk for elbiler. I følge engelske BBC har det ikke vært et større prosjekt i nyere historie. Fabrikken får 4000 ansatte. Bak den nye Agrata fabrikken i England finner vi Tata Group med morselskap Tata Sons Pvt. Ltd. Det er et indisk selskap med hoveddelen av aksjepostene i Tata-gruppen som eier enorme landområder i India, samt teplantasjer og stålverk.

Viktig møte

Ser man bak investeringene i Arendal finner vi tyske Siemens Financial Services og det svenske investeringsselskapet ABB, der største eier er Wallenberg-familien med sine 12 prosent. Det er med andre ord Tyskland, Sverige og Norge som skal ut i strid mot Kina og Ungarn.

Må lage kvalitet

Siemens er et solid lokomotiv og borger for kvalitet. Skal man lykkes i Arendal må man lage solid kvaltet, som tåler en litt høyere pris enn det vi kan forvente fra konkurrenter med stordriftsfordeler, teknisk kompetanse og billig arbeidskraft.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal