FIFA-støttet rapport med avslørende statistikk

England dyrest - ikke best

Nederland er det snilleste laget i EM. England og Frankrike er de dyreste, men Tyskland og Spania er favoritter til å stikke av med seieren til slutt. Også Danmark topper en statstikk men dessverre ikke den vi hadde håpet på.

Bildetekst: Europamesterskapet i Tyskland er fordelt på disse byene.
Foto: Official FIFA/motparten
Tekst: Marius Kleppe Kolstad
Dato: 16.06.24

Rapporten til CIES om EM inneholder en rekke mer eller mindre merkelig fakta om årets fotballhøyedpunkt i Eurpa. CIES er kjent for kvalitetsstudier med tverrfaglig kompetanse og utstrakt bruk av eksterne konsulenter i tillegg til egne ressurser. CIES holder til i Neuchâtel, Sveits. Det er en stiftelse mellom FIFA (Fédération Internationale de Football Association) og University of Neuchâtel.

Tror på Tyskland

The International Centre for Sports Studies (CIES) har også sett spesielt på årets EM i Tyskland. CIES har analysert samtlige lag ut fra kriterier om lagets konkurranseevne, beregnet med en avansert indeks som vekter hvert eneste spilte minutt det siste året. I følge CIES rapporten viser det sportslige nivået at Tyskland og Spania er favorittene. Rapporten viser at Frankrike og England er de to andre mest sannsynlige semifinalistene, med Portugal hakk i hel.

England mest verdifullt

CIES Football Observatorys statistiske modell har også sett på den samlede verdien til spillerne. Her finner vi England øverst med 1,69 milliarder euro. På andreplass ligger Frankrike med 1,41 milliarder euro og Portugal med 1,22 milliarder euro. Her er alle regnet inn, og det er klart at snittet i for eksempel Frankrikes tropp trekkes opp av den ferske Real Madrid-signeringen til Kylian Mbappé, - og at Phil Foden trekker opp snittet til England.

Gamle skotter

Skottland har en ganske høy gjennomsnittsalder med 28,8 år. Tjekkia har bare 25,8 år for Tsjekkia. Gjennomsnittshøyden for Serbiske spillere er 186,5 cm. Blant de laveste finner vi en av favorittene, Spania, med 181,6 cm i strømpelesten.

Danmark øverst

På statistiskken over andelen fotballspillere som ikke spiller i sitt eget land finner vi vårt naboland Danmark helt øverst. Ikke èn eneste spiller har tilhold i Danmark. Alle sammen er å finne i klubber utenfor den populære ferieøya. Kun Albania slår følge med Danmark i denne statistikken. Ikke uventet finner vi England på motsatt side der nesten alle spillerne spiller i akkurat England. Bare 8 prosent av spillerne på det engelske laget spiller for utenlandske klubber.

Toppen

Ikke en eneste dansk spiller er på klubblag i Danmark. Engelskmenn har det motsatt. De holder seg hjemme.


Ufint spill

CIES (The International Centre for Sports Studies) har også studert nesten hundre fotballligaer på på forskjellige steder på kloden for å sammenligne dem med hva vi kan forvente av ufint spill i dette EM. Rapporten tok blant annet for seg røde og gule kort,-samt mengden frispark og tilleggstid per kamp.

Nederland snillest

Mye tyder på at Nederland er EMs snilleste lag, fordi det i deres liga æresdivisjonen bare er (19,96) frispark per kamp. Faktisk er det bare den norske ligaen i hele Europa som har færre frispark, men vi er som kjent ikke med i 2024 utgaven av europamesterskapet i fotball. I følge rapporten er ikke det råeste spillet i Europa i det hele tatt. Vi må til Sør-Amerika for å finne de fleste grisetalingene. Brasilianske Serie B har hele 30,34 frispark i snitt per kamp.

Færrest frispark

Frisparkstatistikken smitter naturlig nok på antall gule kort. Ikke uventet er det derfor den nederlandske æresdivisjonen som igjen stikker av med seieren. Bare 3,05 gule kort per kamp. De aller snilleste guttene i klassen finner vi i Asia. Japans J2- og J1-liga har bare 2,73 og 2,82 gule kort i snitt per kamp. Nivå to i Japan har også færrest røde kort med 0,10.

Bolivia - verdens verste

Heller ikke når det gjelder røde kort finner vi noen verstinger i Europa. Tvert imot er det flere Sør-Amerikanske land som er verre. Aller verst er Boliviansk liga som er råest i verden. De har nesten en utvisning i hver eneste kamp med utrolige 0,61 i snitt. På global andreplass finner vi peruansk (0,53) og chilensk (0,46). Flest gule kort deles ut i Uruguay, med 6,07 i snitt per kamp.

Lite tilleggstid

Europa topper likevel noen statistikker, men heldigvis ikke for ufint spill og utvisninger. Slovakia har minst tileggstid i verden med 5.58. Qatar er øverst med hele 13.49. Det er omtrent et ekstra kvarter i hver eneste kamp!

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal