Mange land innfører restriksjoner

Kamp mot bråk og overturisme

Amsterdam forbyr nye hoteller og stopper cruise-anløp. Mallorca bannlyser briter og fulle ungdommer. I Thailand stenger de øyer og forbyr strandstoler. Årsaken er både for mange og for respektløse turister.

Foto: pixabay/thairath/motparten
Høyre i bildet: En full utlending kledde seg naken og bæsjet i en Buddha helligdom i Thaland.
Venstre i bildet: En full utlending nekter å kle seg anstendig på offentlig sted.
Tekst: Rune Ollestad
Dato: 20.04.24

En rekke populære turist-destinasjoner på kloden har startet jaktsesongen på turister. Det er flere årsaker, men de vanligste er overturisme, bølleturisme og søppelturisme. Lokale myndigheter har mange og varierte tiltak, men alle sammen innebærer at prisen går opp for deg og meg.

Pøbelturister

motparten/Thailand. Vakre øysamfunn i Thailand sliter med fulle pøbelturister som tilgriser, forsøpler og ødelegger korallrev. I byene oppfører de seg enda verre. De er lettkledde, fulle og støyende, og gjør alt de ikke ville ha våget å gjøre hjemme. Nå har thaiene fått nok. Nå strammer myndighetene grepet.

Miljøsvin

Den ene øya etter den andre stenges helt eller delvis for turisme. For noen øyer er det for sent. Mange korallrev er allerede ødelagte, og andre steder har fiskearter forsvunnet på grunn av turismen. Mange vakre øyer som Koh Khai Nok, Koh Khai Nui og Koh Khai Nai, har blitt stengt helt av i lange perioder, fordi turistene regelrett ødelegger korallrevene.

Fjerner stoler

Turoperatører på de øyene som fortsatt er åpne må nå følge strenge regler for når, hvor og hvordan de skal besøke øyene. Strandstoler og parasoller er allerede fjernet fra øyene, og mange butikker og kafeer ved sjøen som eksisterte for å betjene turister, har blitt revet.

Driter i respekt

De små tempelstatuene som thaiene viser respekt til kalles "spirit houses" eller på thai San Phra Phum. Du finner dem over alt, utenfor hjem, butikker, hoteller og skoler. De er dedikert til åndene som antas å vokte over området. Hver dag legger thaiene blomster, røkelse og mat og drikke her for å vise sin respekt for kultur og natur. Den fulle utlendingen på bildet ovenfor viste sin respekt ved å strippe naken og bæsje i vannet rundt helligdommen.

“Stay Away”

Myndighetenes nettkampanje

Forbyr nye hotell

Amsterdam har erklært krig mot masseturisme. Nå forbyr de bygging av nye hoteller. Det bestemte lokale myndigheter 17.april 2024. I Amsterdam har de satt et tak på tyve millioner hotellovernattinger per år. Vil du bygge et hotell nå, må du få et annet hotell til å stenge. Myndighetene sier de ikke hater turister men at nok er nok.

Forbyr cruise

For at ikke smarte forettningsfolk skal snike seg unna reglene, forbyr myndighetene også cruiseskip i å ankomme byen. Amsterdams bystyre har godkjent å stenge byens cruiseskipterminal. Forbudet mot cruiseskip er bare ett av mange grep Amsterdam tar for å begrense virkningene av overturisme.

Måtte gjøre noe

Det skal også innføres strenge forbud mot forbud mot pubrunder og spritcruise. All-inclusive-hoteller er snart en saga blott. Myndighetene peker på at det oppstår problemer når det blir flere turister enn fastboende, og at det blir vanskelig for begge parter å eksistere sammen. Og i Amsterdam har det de seneste årene vært trengsel i gatene. Slikt er ikke morsomt for noen.

Toppen

"Good guys in - bad guys out".


Dårlig rykte

Det er ikke mange år siden de fleste land sloss om å tiltrekke seg turister. Nå er det motsatt mange steder. Amsterdam har til og med hatt en nettbasert «Stay Away» kampanje myntet på unge britiske pøbler som planla å besøke Amsterdam for dans drikk og hor, med en dose narkotika som krydder. Byen ønsker ikke lenger å ha stempelet som dop og sex-hovedstad i Europa.

Fulle og fattige

Amsterdam gjør alvor av truslene om å fjerne fattige og fulle turister. De vil også ha slutt på at folk reiser til Holland for å kjøpe dop. For noen år siden tillot California salg og bruk av marihuana. Så sent som i år tillot Tyskland det samme. Holland går motsatt vei og forbyr til og med utendørs bruk av marihuana.

Begrenser elvecruise

Myndighetene er klar over at prosjektet er lettere sagt enn gjort. Derfor har de satt i gang tiltak på alle tenkelige nivåer på likt. Til torss for at byen har helt unike og vakre kanaler, skal Amsterdam begrense elvecruise. Barer og klubber skal pålegges å stenge tidligere.

I strupen på briter

Den populære kanariøya Mallorca, som tidligere nesten var synonymt med "syden" for mange nordmenn vil også ha seg frabedt for mange og for fæle turister. Det vakte internasjonal oppsikt da myndighetene sa rett ut at de ikke ønsker briter velkommen om sommeren.

Absurde forbud

Det viste seg å ikke være helt enkelt rent juridisk. Derfor måtte myndighetene gjøre livet surt for denne typen turister. Nå har briter forbud mot å bruke shorts og fotballdrakter! For nordmenn er det ikke nødvendig å forby verken nisselue eller knickers. Våre egne mymdigheter har allerede halvert kronen, så med de økte prisene på Mallorca er det ikke noe sted for oss uansett.

Begrenser tilbudet

Turistdirektør Lucia Escribano sier at øya nå vil begrense antall senger om sommeren. Det tre hundre tusen sengeplasser. Det tallet skal ned. Akkurat som i Amsterdam må myndighetene tenke svært kreativt for å begrense turistene. Hvis et hotell søker om å bygge bygge spa eller ny restaurant sier vi ja hvis de lover å fjerne noen rom.

Ulovlig å leie ut

Heller ikke Mallorca vil ha fylleturisme med bråk og rabalder. De sier rett ut at de ikke vil ha flere turister fra Storbritannia. Nå truer myndighetene også med å gi bøter til villa og huseiere som leier ut eiendommer til briter. Virkemidlene har mange juridiske aspekter. I utgangspunktet er slik forskjellsbehandling noe som gir asosiasjoner til andre verdenskrig og lite hyggelige.

Ikke rasisme

Spanske myndigheter avfeier kategorisk at det er noen form for rasisme bak vedtakene. Kanskje er de inne på noe. Dersom norsk eller svensk politi en dag nekter alle nordmennene å valfarte til Strømstad med bilen full av nettopp fulle undgdommer, så er det lite sannsynlig at verken politiet eller myndighetene vil bli beskyldt for rasisme.

Ser stygt ut for nordmenn

Resultatet av kamp mot overturisme at tilbudet blir mindre. Redusert tilbud gir høyere pris. Dette er ikke de aller beste nyhetene for nordmenn som sliter med en krone som er halvert fra før.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal