Den amerikanske drømmen i Barcelona

Sjokkerende tidsreise

Den amerikanske drømmen er død sa Donald Trump da han ville bli valgt som president i USA i 2015. Utstillingen på CCCB museet i Barcelona er en sterk visuell reise om USA, som gir spaniaturen et ekstra kick. På grunn av valget i USA er den også svært aktuell.

Foto: CCCB/motparten
Bildetekst: Gå på musum i Barcelona. Utstillingen "Suburbia. Building the American Dream" på CCCB museet er en tankevekker
Tekst: Marius Kleppe Kolstad
Dato: 23.05.24

Over én million nordmenn besøker Spania hvert år. Mange av dem tar turen til Barcelona eller besøker steder i nærheten. Byen er kjent for sitt rike utvalg av museer, der Picasso-museet troner på toppen, men byen har også mange mindre museer og skjulte kulturskatter.

Valfarter

Nærmere bestemt 1.375 929 nordmenn tok turen til Spania i 2023. Av disse landet 382 858 i Valencia-regionen. Derfra er det ingen umulighet å ta seg en svipptur til Barcelona, byen som syder av både natteliv og kulturliv.

Utopi

Velger man en tur innom Barcelonas Center of Contemporary Culture (CCCB)kan man slå to fluer i ett smekk. Da kan må få med seg en svært spennende visuell reise i den amerikanske drømmen, gjennom utstillingen "Suburbia. Building the American Dream". Utstillingen utforsker konseptet om den amerikanske drømmen – og hvordan den kom til å representere både en dystopi og en utopi på samme tid.

Eksportert

Hvem har ikke hørt den amerikanske drømmen med et stort hus med hage, svømmebasseng og et par biler i garasjen? Folk forbinder begrepet med et trygt og stille sted å bo med familien, i pent strøk med bare snille naboer. Utstillingen viser kulturhistorien til et livsstilsideal kjnet fra TV, reklame og kino. Byplanleggingsmodellen blir visualisert på godt og vondt, spesielt det siste når idyllen slo sprekker.

Ekspansjon

"Suburbia. Building the American Dream" tar museumsgjestene først inn i det idylliske familiehjemmets sorgløse liv, med unger som spiller basketball på dobbeltgarasjen. Utstillingen tar deg med til starten når man bygget boligområder på begynnelsen av det tyvende århundre, og forklarer hvordan det utviklet seg på 1950-tallet, i en tid med volsom ekspansjon over hele USA.

Toppen

Bilbruk

Drømmen om å bo i et stort hus med svømmebasseng lever fortsatt i beste velgående den dag i dag, og har blitt eksportert over hele verden. Utstillingen viser de negative virkningene av denne lite levedyktige modellen, som er basert på voldsom bilbruk og ikke bærekraftige elementer Utstillingen har fått med seg viktige poeng og belyser nærmere både sosial ulikhet, etnisk problemer og kjønnssegregering.

Tankevekker

Utstillingen er grundig og omfattende med mye historisk autentisk materiale, som fotografier, malerier og filmer. Utstillingen viser også hverdagsgjenstander, romaner og magasiner og relevante kunstverk. Du kommer rett inn i den amerikanske drømmens mentale paradis og blir tvunget til å ta et oppgjør med deg selv.

Snart valg

Nå som det amerikanske valget i 2024 nærmer seg er utstillingen svært aktuell. Donald Trump har lovet å gjenreise den amerikanske drømmen dersom han blir valgt. Til og med president Biden lover å gjenopprette den. Han har sagt at "Bidenomics" vil gi folket drømmen tilbake. Spørsmålet er bare om han i stedet for å forsnakke seg igjen, for en gangs skyld har sagt noe riktig. Lite tyder nemlig på at alle amerikanere igjen skal leve lykkelig side om side med hvert sitt badebasseng og bensinslukende monster i garasjen. Det er bare en drøm.

Omfattende

Du kan blant annet se på verk fra bidragsytere som Jessica Chou, Gregory Crewdson, Thomas Doyle, Gerard Freixes, Rodrigo Fresán, Gabriele Galimberti, Weronika Gesicka, Benjamin Grant, Todd Hido, Joel Meyerowitz, Matthias Müller, Blanca Munt, Alberto Ortega, Bill Owens, Sheila Pree Bright, León Siminiani, Todd Solondz, Amy Stein, Greg Stimac, Angela Strassheim, Deborah Stratman , Ed / Deanna Templeton, Kate Wagner og Christopher Willan.

God tid

For de som derfor har tid kan motparten på det varmeste anbefale en tur innom den spennende utstillingen ved Barcelonas Center of Contemporary Culture (CCCB) som har tenkt å være der en stund. Rekker du innom før 8.september kan du få med deg denne tidsreisen.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal