Ga stafettpinnen til turistkvinner

Thailand toppløst til 1932

I dag stirrer Thai-kvinner, uansett sivil status, sjokkert på toppløse vestlige kvinner på strendene. Bare bryster og nakenhet er totalt forbudt i Thailand, men slik har det ikke alltid vært.

Foto: National museum Bangkok/motparten
Øverst tv: Chiang Rai 1919
Nederst tv: Lamphun 1930
Midten: Karen tribe 1895
Til høyre: Nakhon Ratchasima 1899
Tekst: Rune Ollestad (I Thailand)
Dato: 20.04.24

Toppløse kvinner var vanlige i Thailand helt frem til 1932. Den gang het landet Siam, og kvinner og menn gikk ganske likt kledd, ofte bare i en sarong som dekket bena. Toppløsheten fikk en brå slutt da den vestlig inspirerte statsministeren Phibun Phibulsongram absolutt skulle lære thaiene å kle seg moderne i forkant av andre verdenskrig.

Pupper - en hverdagslig sak

motparten/Bangkok Siamesiske menn og kvinner kledde seg bemerkelsesverdig likt frem til andre verdenskrig. En sarong eller chong kraben, en sarong pakket inn og bundet for å ligne bukser, ble båret av begge kjønn. Kvinner hadde til tider et løstsittende skulderomslag som noen ganger dekket brystene hennes. Noen ganger ikke. Pupper var ingen stor sak.

Europa

Også Europa har hatt perioder med toppløse kvinner, men på grunn av klima var dette stort sett på sommeren. Synlige bryster er vanlige i minoiske kunstverk fra 1500 f.Kr. Mange av kunstverkene skildrer dagligdagse aktiviteter, noe som tyder på at bare bryster var vanlig. Også på andre siden av Middelhavet, i Egypt, gikk damene toppløse. Til og med forseggjorte kjoler for velstående mennesker lot brystene dingle fritt.

Miniskjørt på Sparta

I løpet av de neste århundrene ble imidlertid brystene strengt private deler i både Europa og Egypt. Gamle athenske kvinner hadde på seg flerlags kapper som skjulte formen på barmen i midten av det første årtusen f.Kr. Spartansk antrekk var mer vågalt og viste låret, men brystene var alltid dekket.

Sjenerte gudinner

En serie skulpturer antyder at til og med greske gudinner ble mer sjenerte med tanke i denne perioden. Afrodite av Cnidus, skulpturert av Praxiteles fra Athen i det fjerde århundre f.Kr., skildrer den nakne gudinnen som dekker kjønnsorganene hennes, men lar barmen være åpen. .

Ble tabu

I kopistatuer skulpturert i løpet av de neste århundrene, bruker imidlertid gudinnen sin andre hånd til å dekke et bryst også. Utviklingen av disse Venus pudica-skulpturene tyder på at pupper var blitt tabu i vår kultur.

Landsbykultur

Også i asiatisk og i Thailandsk kultur finner man de nakne brystene, men i Thailand holdt både kunsten og de ekte puppene stand i landsbykulturen til langt inn i vår tid. Dette er tydelig for turister som har besøkt noen av landets mange gamle helligdommer, der det vises nakne kvinnebryst over alt.

Tempelpupper

Wat Phumin i Nan blir noen ganger referert til som "det sixtinske kapell" i Thailand. Veggene inneholder noen av de flotteste kunstverk med nakne bryster i kongeriket. Også i tempelhelligdommen Wat Kaew i Chaing Rai er byens viktigste og mest besøkte Wat. Det er selveste Emerald Buddha er omgitt av malerier som viser halvnakne landsbykvinner.

Toppen

Normalt å være toppløs

På landsbygda i Asia, i land som Burma (Myanmar), Laos, Vietnam, Cambodia og deler av Malaysia har man gått toppløse til for omtrent hundre år siden. Også i de delene av Kina som grenser mot det gyldne triangel har forskere dokumentert toppløse kvinner som noe helt normalt. På grunn av jevnt stabilt varmt klima var dette mest praktisk påkledning.

Lykkelig uvitende

I vakre Thailand gikk kvinnene toppløse rundt under hele første verdenskrig, lykkelig uvitende om at siviliserte europeere slaktet hverandre ned i skyttergravskrig. Kvinnene fortsatte å gå toppløse i offentligheten helt til 1930-tallet. Da var det imidlertid plutselig helt slutt. en sterkt medvirkende årsak var mannen som senere bare skulle gå under kallenavnet Phibun" i Thailand.

Phibun kommer

I 1932 var Phibun en av lederne for den kongelige siamesiske hærens gren av Folkepartiet Khana Ratsadon, som styrtet Siams absolutte monarki og erstattet det med et konstitusjonelt monarki som vi har i Norge. Kuppet ble fulgt av nasjonalisering av flere selskaper og økt statlig kontroll over økonomien.

Reform-bluser

Phibun var svært nasjonalistisk og lanserte straks en serie store reformer, kjent som den thailandske kulturrevolusjonen. Målet var å modernisere Thailand, og da kunne han ikke ha rekende rundt en mengde toppløse kvinnfolk, når resten av verden så på det som porno. Phibun var ikke snauere enn at han innførte vestlige bluser.

Menn måtte gå i skjorte

Men det var ikke bare kvinnene som fikk det glatte lag av Phibun. Han innførte streng kleskodeks der også mennene måtte ikle seg penskjorte hver eneste dag. Phibun gikk helhjertet inn for kleskampanjen og fikk bokstavelig talt hele Thailand til å kle seg mer vestlig.

Kleskodeks

Arbeidsplasser, skoler alle offentlig ansatte, - kort sagt alle, ble rammet av Phibuns klesmani. Men dette var ikke nok for mannen som senere ble beskrevet som en katt med ni liv. Den 24. juni 1939 endret Phibun landets offisielle engelske navn fra "Siam" til "Thailand". Også landet trengte nye klær.

Modernisering

Phibun fikk mer eller mindre viljen sin. Thailand ble moderne. Arbeidsloven av januar 1957 legaliserte fagforeninger, begrenset ukentlig arbeidstid, regulerte ferier og overtid og innførte helse- og sikkerhetsforskrifter. Den internasjonale arbeiderdagen ble en helligdag.

Norske jenter

Med den nye tiden kom turismen, som brakte med seg norske jenter som gikk toppløse på Thailandske strender, men for de lokale thaiene var det over. I dag er toppløshet totalt tabu for Thaikvinner, så det snur seg fort her i verden.

Vis respekt

Også restauranter helt ned til enkle gatekjøkken og uterestauranter har streng kleskodeks. Mannlige turister som i tredve varmegrader drar av seg t-skjorta for å flekse muskler og noen nye tatoveringer, får diskret beskjed om å kle på seg igjen. Uansett hvor man er i verden bør man følge lokal skikk. Her har man en ekstra grunn, siden det var en vestlig ide.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal