Saga uten begynnelse og slutt

Uklar horisont i Costner-film

Snart kommer Kevin Costners nye western-epos. Kritikerne mener filmen er for lang og usammenhengende. Er du imidlertid glad i hester, revolvermenn, gul sand og plinky-plonky musikk,- da kan du glede deg til en stilsikker film med både indianere og røvere.

Foto: Cannes Film Festival/motparten
Bildetekst: Filmen har både hestejakt, revolvermenn og indianere, men får lunken kritikk
Tekst: Marius Kleppe Kolstad
Dato: 24.05.24

Den første filmen Costners westernprosjekt er tidenes lengste pilotepisode, og prøver i tre timer å deg sulten på å se de andre tre delene. Storverket har tittelen Horizon: An American Saga – Chapter 1. Som forventet av Kevin Costner har han fått plass til mange vakre skuespillere i flotte tidsriktige kostymer. Selvfølgelig har første del også snødekte fjell og ørken.

Kruttrøyk

Til tross for at første del også har skuddvekslinger og hestejakt, så klager kritikere flest over at alt tar for lang tid og virker tatt ut av sin sammenheng, men kanskje vil publikum mene noe annet etter premieren. Costners tidligere westernfilmer fikk også lunken forhåndsomtale, men ble gigantiske kassasuksesser, i form av "Danser med ulver" og "Open Range".

Kvalitet

Selvsagt kan du glede deg til tradisjonell western med dyktige folk på alle posisjoner. Musikken er dyktig laget og står i stil det som farer over lerretet. Storslått natur, digitalisert av de beste filmfolk man kan oppdrive for penger gir deg masse cowboyfilm for pengene. Leter du etter en intelligent handling med et overraskende plot så har du gått til feil filmsal.

Mangler historie

I Horizon: An American Saga – Chapter 1 er det vanskelig å få øye på en egentlig handling og man lurer på hvor regissøren vil ta oss med og om det ikke snart skal skje noe, men det gjør det ikke. Det er til og med en mengde lange personskildringer der folk snakker så lenge at man kan høre snorking i salen. Så lenge alt tompratet kommer fra vakre kvinner og staute cowboyer er det nok for noe, men ikke alle.

Henger ikke sammen

Plutselig får man et sceneskifte fra apacher og nybyggere til en revolvermann som skal ta vare på en prostituert og sønnen hennes. Dette har vi sett før i utallige filmer. Seerne blir sittende en stund og gruble over hvordan historiene til revolvermannen og nybyggerne skal krysses.

Toppen

Forgjeves

De som venter på det må vente forgjeves. Når lyset blir slått på i salen er det fortsatt ingen sammenheng mellom de ulike delene i pilotfilmen. Man ser ikke en gang en i horisonten hvor dette skal ende.

Costner

Uansett er dette en ekte cowboyfilm. Vi har nybyggere som måler opp tomter i San Pedro-dalen i Arizona i 1859, og vi har Apacher som angriper dem. Selvsagt har filmen også dusørjegere som går på jakt etter slemme apacher. Men plutselig tas vi med til et helt annet sted i ville vesten der vi ser klassiske vogntog, - for en western blir ikke ekte uten vogntog! Problemet er at det lange vogntoget ikke har noe som helst med de andre delene i filmen å gjøre, og da hjelper det ikke at Kevin Costner selv dukker opp på prærien!

Unaturlig

Hollywood kan vise til en rekke lignende film-epos i flere deler, som Kill Bill eller Hunger Games, men til forskjell fra Horizon: An American Saga – Chapter 1, kunne alle disse enkeltepisodene fint så på egne ben som filmer. De var ikke avhengige av hverandre, men framsto helt ok som selvstendige enheter. Det gjør ikke Horizon.

Kommer snart

Chapter 1 kommer 28. juni, Chapter 2 i august. Motparten vet ikke når Chapter 3 og Chapter 4 skal lanseres, men ta det helt med ro. Filmene kommer ganske sikkert til å spille inn nok penger til at oppfølgerne vil komme trygt i havn og lanseres etter planen.

Anmeldelser

De fleste anmeldere har til nå vært lunkne og gitt filmen en stjerne. Motparten derimot, gir filmen en sjanse. Kanskje vil den etter at del to har blitt landsert virke mer helhetlig for de som orker en virkelig lang westernkveld foran tv-skjermene, men også motparten må gi trekk til filmens manglende evne til å fremstå som en vellykket helaftens selvstendig spillefilm. Men vi klinker til med tre av fem stjerner


★★★☆☆

Horizon: An American Saga – Chapter 1

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal