G7 presset frem ny valuta

Brukte SWIFT som våpen

Vesten har lenge brukt betalingsplattformen SWIFT som et politisk våpen. Nå har det store flertallet av brukerne fått nok. De har gått sammen om å lage en ny valuta med sin egen plattform, - kalt UNIT.

Foto: Pixabay/motparten
Bildetekst: Analytikere tror ikke land som India og Brasi ville flyktet om SWIFT hadde vært nøytrale
Tekst: Ludvig Storn
Dato: 24.05.24

At globale finans- og betalingssystemer i økende grad blir brukt som instrumenter for geopolitisk uenighet har ikke falt i god jord hos mange land. Vi snakker ikke da bare om despot-land og diktaturer. Tvert imot. Seriøse kapitalistiske land som India og Brasil kan ikke leve med at et lite mindretall skal bestemme over et stort flertall. Man skal kunne stole på banken enten man er svart eller hvit, rik eller fattig.

Gamechanger

Hadde sveitsike banker i gamle dager hatt en mann i døren som sjekket hudfarge eller politisk ståsted ville ikke mange penger ha funnet veien til alpelandet. Det var nettopp nøytraliteten som sikret troverdigheten. Problemet for BRICS-landene har vært at de ikke har klart å bli enige om at man for eksempel skal bruke indiske rupi eller kineiske yuan. Tvert imot nektet India å betale Russland i yuan i 2023. Innføringen av den nye valutaen Unit er en såkalt "gamechanger". Den er ikke linket til noen av Brics-landene.

Stabil valuta

Tidligere har det på grunn av de voldsomme svingningene til digitale valutaer som Bitcoin, - vært umulig for nasjoner å bruke denne til handel. Innføringen av den nye valutaen Unit er en slags hybrid av en slik valuta. Det er en digital desentralisert valta bygget på bitcoin-prinsippet, men den store forskjellen er at den nye valutaen er backet opp av en femtedel av verdens gullreserver eller den samlede valuta fra alle medlemslandene i Brics. Den er derfor stabil.

Jevnbyrdige

G7-landene består av USA, Canada, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike og Italia. Målt i kjøpekraftsparitet (PPP), står G7 ifølge World Population Review for 32 % av verdensøkonomien. Brics-landene har med de nye medlemmene 29 prosent av verdensøkonomien i følge Visual Capitalist. Blokkene er dermed jevnbyrdige.

Jevnbyrdige

Sentralt plasserte eksperter tro derfor at en bitcoin hybrid, linket til gull eller valuta vil kunne lykkes. Flere vestlige nasjpnalbanker og Nasdaq-analytikere tror at valutaen har et stort potensiale, men ekspertene er svært usikre på i hvilken grad, - og hvor fort BRICS landene vil klare å stabilisere transaksjonene.

Minderetallsdiktatur

Den store forskjellen er i innbyggertall. G7 landene har 777 millioner innbyggere. BRICS-landene har 3.7 milliarder innbyggere. Likevel brukes SWIFT systemet politisk mot det store flertallet av brukerne i den ene blokken, ved at det aktivt bistår G7 når de vil fryse penger ved sanksjoner, for eksempel mot Iran, Russland ellr Kina, alt etter som når det passer det lille mindretallet. 777 millioner skal altså bestemme over 3.7 millarder, til tross for at de har lik kjøpekraftsparitet.

Backet opp

Når et lite mindretall legger apartheid-lignende lover ned over ørene på nesten fire millarder mennesker, - fremprovoserer det etableringen av en egen valuta. Takket være utviklingen av Bitcoin og digitale valutaer har det nå blitt mulig for disse fire millardene å stille seg bak en ny valuta, til tross for at landene har ulike meninger og politiske systemer. Den nye valutaen vil ikke ha tilhørighet i et enkelt land, men være backet opp av over førti lands gullreserver eller sentralbankenes samlede kraft.

Bekymring

Dollaren og euroen blir i økende grad sett på som usikker og utsatt for geopolitisk risiko. Gjentagende amerikanske og europeiske økonomiske sanksjoner i hytt og gevær har forårsaket en bred global bekymring.

Toppen

Desentralisert

Den nye valutaen Unit er desentralisert og det vil være umulig for G7 landene å bruke den som et politisk instrument mot det store flertallet. Vesten kan dermed ikke lenger stoppe handel eller fryse midler. Økonomisk integrasjon og samarbeid mellom BRICS-landene bli enklere, men viktigst av alt, - det vil bli akseptert av medlemslandene.

Ingen mørkemenn

Mange, inkludert store vestlige finansinstitusjoner, som Banc of France og teknologibørsen Nasdaq, ser at Unit kan ha noe for seg. Kina vil nemlig ikke kunne påvirke Unit i samme grad som USA påvirker SWIFT. Kina kan derfor ikke bruke Unit til å sanksjonere et naboland, slik USA gjør med SWIFT. Det systemet vi har i dag har et USA/G7 spøkelse hengende over seg. I den nye valutaen UNIT er det ikke noen mørkemenn som kan møte på kammerset og bestemme seg for å sanksjonere den ene eller andre. Derfor vil UNit også være et utmerket verktøy som er tryht og billig også for nordmenn.

Paradoks

Det er et paradoks at den utløsende faktor for den raske innføringen av den nye valutaen er behandlingen G7 landene ga Russland. Selv land som på ingen måte sympatiserer med Russland fikk plutselig øynene opp for et globalt problem med det gammeldagse SWIFT-systemet, da man så at USA og Europa frøs halvparten av den russiske sentralbankens gull- og valutareserver. Regjeringer i India og Brasil så sjokkert på at de også avskar store russiske banker fra verdens dominerende finansielle system, Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT).

Uakseptabelt

I august 2023, kritiserte derfor Sør-Afrikas president misbruk av det internasjonale betalingssystemet SWIFT. Han uttrykte bekymring for at "globale finans- og betalingssystemer i økende grad blir brukt som instrumenter for geopolitisk strid. Han fikk raskt støtte av India, et demokratisk, kapitalistisk land med 1.5 milliarder innbyggere. India er heller ikke kjent for å smiske for verken Kina eller Russland. Likevel var også India tydelige på hva de mente om at et lite mindretall skal herske over et globalt betalingssystem.

Dråpen

India blir kanskje tungen på vektskålen fordi landet er et kultivert, demokratisk kapitalistisk land som alltid har markert stor avstand til kommunistregimet i Kina og som har bevart selvstendighet også i forhold til Russland. Når de backer opp den nye valutaen har til og med Nasdaq børsen nå innført råd til sine brukere om at de må forberede seg på nye tider. Unit systemet har i følge Nasdaq store muligheter til å lykkes hvis det får stabilisert seg.

Ikke trygt

På bakgrunn av SWIFTs oppførsel uttalte Indias sentralbank at de ville gå inn for et alternativ til SWIFT og dollar, fordi India vil ha trygge valutareserver i en stadig mer polarisert verden. Indias sentralbank mener SWIFT systemet og G7 må takke seg selv for at de har trukket troverdigheten i tvil. I gamle dager var for eksempel Sveits kjent for å skjule rikfolks penger, og lykkes med dette nettopp fodi de aldri tok parti, og alltid var nøytrale.

Grav

Kinesiske myndigheter peker på det samme. Ved å bruke den globale betalingsplattformen politisk har SWIFT gravd sin egen grav. BRICS-landene kunngjorde derfor i mai 2023 utviklingen av et veikart for å lage en ny valuta som alle medlemslanden kan godta. Det vet vi nå er en bitcoinaktig valuta som i motsetning til bitcoin vil ha stabil verdi fordi den er backet enten av alle landenes sentralbanker, eller av deres totale gullreserver, som for tiden er i underkant av tyve prosent av verdens totale gullbeholdning.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal