Grisefest førte til

Organ-revolusjon

En barbarisk sex-orgie i Tyskland har ført til et gjennombrudd i organ-produksjon. Nøkkelen ligger i å foreta genredigeringen allerede på sædcellenivået til grisene.

Tekst: Jehanne de Vouthon
Foto:Pixabay

En ny genredigeringsteknologi gjør det nå mulig å dyrke organer fra gris til menneske transplantasjoner uten at disse risikerer å bli avvist av menneskekroppen. STS Department at the Technical University of Munich har kommet langt med den såkalte CRISPR-teknologien.

Sex-dukke

Inne i det topp moderne bioteknologiske forskningsanlegget i Tyskland har noen laget grisenes svar på en oppblåsbar sexdukke. Den svinske "Barbara" skal brukes til å hente den viktige sæden de trenger for å skape de perfekte organer til transplantasjon.

Monster

En utdannet veterinær sprayer feromoner på dummy-purka, før forskeren hopper over gjerdet og i sikkerhet. Ikke et sekund for tidlig, - for i fullt firsprang kommer et tre hundre kilos monster av et villsvin springende med et tjukt lem dinglende mellom beina.

Grisefest

Dyret fråder rundt munnen og hamrer pikken inn hullet som er laget i akkurat passe høyde så han skal få den inn fort. Så jokker han løs på dummy-purka med en villskap som får de fremmøtte forskerne til å rygge tilbake i forskrekkelse.

Barbarisk utløsning

Etter en kort brutal oppvisning gir svinet forskerne den sæden de trenger til produksjon av grise-organer og vev til transplantasjoner på mennesker. I fremtiden er gris-til-menneske-transplantasjoner den nye normalen.

Fjerne problemer

Et karbohydrat i svine-cellemembraner får menneske-antistoffer til å reagere og sette i gang en imunrespons. For vellykket xenotransplantasjon er det avgjørende å inaktivere disse genene.

Immunrespons

Ved anlegget i Tyskland eksperimenterer forskere med hvilke typer multiple gen-knock-outs som er mest effektive for å skape svinevev og -organer som ikke vil sette i gang en hyperakutt immunavvisningsrespons når de transplanteres til et menneske.

Avslutt

Revolusjon

Innsamlingen av genetisk redigert sæd er viktig for å produsere genetisk redigerte griser for forskning på xenotransplantasjon. Dersom forskerne fjerner viktige komponenter fra svine-sæd kan organer fra avkkommet benyttes i menneskekroppen uten å bli avvist.

Revolusjon

De siste årene har xenoplantasjonsvitenskap – podning eller transplantasjon av vev eller organer fra en art til en annen – opplevd det mange forskere på feltet kaller en vekkelse, katalysert av den såkalte "CRISPR-revolusjonen.

CRISPR

Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats og CRISPR assosiert protein) er en genredigeringsteknologi som muliggjør nøyaktig manipulering av gener i celler.

Cas+RNA

I praksis er systemet avhengig av to komponenter: Cas-proteinet, som kan kutte DNA, og et guide-RNA, som kan gjenkjenne sekvensen som bør redigeres.

Knock-out

Ved å bruke dette kan forskere modifisere celler ved først å bestemme hvilken del av DNA som må endres, og deretter bruke CRISPR-Cas for å kutte det og modifisere genene tilsvarende - for eksempel ved å fjerne eller inaktivere sekvenser, en knock-out, eller legge til sekvenser, en knock-in.

Milliardindustri

Forskningen vil føre til en enorm produksjon av organer og vev som skal brukes til gris-til-menneske-transplantasjoner, og redusere antallet mennesker som dør mens de venter på et donororgan.

Grisehjerte

I noen land har denne forskningen allerede hoppet fra laboratoriet til sykehuset. i 2022 mottok en mann i USA det første genetisk redigerte grisehjertet.

Møter motstand

CRISPR tuklingen med "skaperverket" har ført til opptøyer i Tyskland og Frankrike.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no