Barn i Norge betaler for mye for spill

Steam anklages for svindel

Tusenvis av norske barn og unge kan ha blitt lurt av spillplattformen Steam. I Storbritannia har man gått til massesøksmål og der anklager man selskapet for prismanipulasjon. Nå vil foreldre og spillere ha tilbake pengene.

Bildetekst: I Storbritannia vil foreldre og brukere ha tilbake 6 millarder kroner.
Foto: faksimile/motparten
Tekst: Ludvig Storn
Dato: 15.06.24

Spillgiganten Steam er anklaget for å ha lurt fjorten millioner britiske spillere. I Norge ser plattformen helt lik ut, - opererer på samme måte, - og tilbyr brukere å kjøpe de samme spillene med ditto tilbehør.

Kan gjelde Norge

Valve Corporation, som eier Steam, anklages for å bruke sin markedsdominans til å ta overbetalt fra fjorten millioner brukere i Storbritannia. Dersom de finnes skyldige kan det skape presedens også for Norge. Steam har tusenvis av norske brukere og plattformen er til forveksling lik den man finner i Storbritannia.

Kollektivt søksmål

Vicki Shotbolt er en digital rettighetsforkjemper. Det er hun som fremmer saken for alle de pårørte. Fordi det er så mange berørte går saken som et kollektivt søksmål, der én person går til retten på vegne av en gruppe mennesker.

Manipulerer

Valve anklages for å manipulere markedet og stenge ute konkurrenter på PC-spillmarkedet. Saksøkerne hevder Valve tvinger spillutviklere til å registrere seg for såkalte prisparitetsforpliktelser, for å forhindre at titler selges til billigere priser på andre plattformer.

Proff bistand

Shotbolt og saksøkerne får bistand fra advokatfirmaet Milberg London LLP, som har lang erfaring i å reise gruppesøksmål mot store selskaper. Ifølge advokatbyrået er konkurranselovgivningen til for å beskytte forbrukerne og sikre at markedene fungerer som de skal.

Muskler

Partner i advokatfirmaet, Natasha Pearman, mener problemet er at det er umulig for enkeltmennesker å gå til sak mot et globalt konsern. Da trenger man muskler i form av et gruppesøksmål som kan skape presedens for for framtidig policy.

David mot Goliat

En eventuell seier i Storbritannia vil hjelpe saksøkere i mindre land som Norge med å få gjennomslag for sine krav, men selv om britene skulle vinne sitt søksmål er det ingen automatikk i at man vil klare å følge opp suksessen i Norge. Eieren av Steam er den største digitale distribusjonsplattformen for PC-spill i verden.

Hai-provisjon

Ifølge Shotbolt og saksøkerne har ulovlig manipulasjon gjort det mulig for Steam å kreve en urettferdig og alt for høy provisjon på opptil tretti prosent, noe som går ut over forbrukere som da betaler for mye for PC-spill og tilleggsinnhold.

Toppen

Konkurranselover

Dersom Valve blir funnet skyldig i å bryte britisk konkurranselovgivning er det svært sannsynlig at de også bryter norsk lovgivning som er basert på de samme prinsippene. Saksøkerne krever at selskapet skal betalfe folk penger tilbake. Hvor enkelt dette blir er derimot gjenstand for diskusjoner.

Global gigant

I følge VGI (Video Game Insight) genererte Steam over 90 milliarder kroner i 2023. Inntektene stammet fra 580 millioner solgte spill med 14 000 nye spill utgitt. VGI peker på at de 10 bestselgende spillene utgjorde hele 61 % av salget, og de 100 beste spillene for 91 % av det totale salget.

Norsk kritikk

I bakvendtlandet Norge fikk Steam kritikk fordi de fjernet skytespillet Active Shooter som hadde hadde massedrapstema. Dette resulterte i at spillet ble relansert. Valves talsperson Erik Johnson sa at selskapet fremover ikke lenger vil ta stilling til hva slags innhold utviklere legger ut på Steam, med mindre det er direkte ulovlig.

Mindre sensur

Nå må derfor foreldre selv passe på hva ungene ser på, eller så må de unge selv filtrere vekk uønskede spill. Det er lite trolig at dette vil skje. Utviklingen i retning av mindre sensur passer selskapet godt fordi det genererer enda mer penger. Talsmann Johnson har derfor uttalt at Valve nå bare ser på seg selv som et bindeledd mellom utviklere og kunder, og at det derfor er opp til andre å sensurere.

Vanskelig

Også NRK har tidligere kommentert spillplattformen, men da med fokus på unge menneskers kjøp og salg innad i plattformen. Den gang uttalte leder i Kripos, Kjersti Rønholt at de tar saker om spillplattformen alvorlig, men at det alltid er vanskelig å etterforske selskaper med base i utlandet.

Voldtekt og incest

Dagbladet har også skrevet om Steam, men de fokuserte på innhold, og deres artikkel var relevant i forhold til sensurspørsmålet. Avisen kommenterte blant annet det kontroversielle spillet «Rape Day» som ikke fikk godkjenning på Valves spillplattform Steam. Både politikere, foreldre og spillere hadde reagert på spillet som reklamerte med at det inneholdt både drap, voldtekt, incest og nekrofili.

Forbrukertilsynet

Forbrukerrådet har tidligere klaget inn Steam til Forbrukertilsynet for brudd på angreretten fordi gamere ble nektet å avbryte bestillinger. Det gjaldt også Nintendo eShop, Origin og Playstation Store. Dette er i strid med norsk og europeisk angrerett.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal