Mot alle odds

– Jeg skal gjøre dere stolte, ropte norsk-italienske Alessandra. Hun skal representere Norge i Eurovision Song Contest i Liverpool i mai.

Tekst: Aurelia Cotta
Foto: motparten.no

Det blir ikke lett for Alessandra å holde det hun lovet etter den norske finalen. Den europeiske melodifestivalen Eurovision Song Contest har nemlig vært en veritabel rutsjebane for Norge. Hele fire ganger har norske deltakere prestert å få null poeng! Men Norge har også vunnet festivalen tre ganger!

Jubileum

I 2020 var det seksti år siden Norge deltok i sin første Eurovision Song Contest, med Georg Elgaaens «Voi Voi» sunget av Nora Brockstedt. Tiden etter Nora har vært humpete for nordmenn. Norge har prestert siste plass utrolige elleve ganger.

Mye dårlig

Norges første gedigne nedtur i Grand Prix-sammenheng kom i form av sangen «Solhverv», med vokal av Anita Thallaug, som i 1963 fikk NULL poeng! Seksti og syttitallet endte på en ydmykende måte for Norge med nullpoengerne «Mil etter Mil» i 1978 og «Aldri i livet» fra 1981. Opptøyer i Oslo

Swinge

I 1985 skjer det et lite mirakel. Gruppen Bobbysocks vinner med «La det swinge» av Rolf Løvland. Det medførte et utrolig lurveleven i Norge. Etter at seieren var et faktum ble det for mye for tapsvante nordmenn. De flokket til gatene. Folk sto ut av dørene på bilene veivet med norske flagg, og det ble tutet i hornene som om Brasil hadde vunnet VM i fotball!

Nocturne

Takket være Bobbysocks ble den første Eurovision-finalen på norsk jord arrangert i Grieghallen i Bergen i 1986. Seieren i 1995 kom med Secret Garden og «Nocturne» som bestod av 24 ord. Etterpå kom nordmenn kom seg fort ned på beina igjen, for allerede to år senere presterte låta «San Francisco» å få null poeng.

Avslutt

Rybak

I 2009 klarer Alexander Rybak det mesterstykke å få Oslo, Moskva og resten av Europa nesten av hengslene med sin låt «Fairytale». En suggererende blanding av norsk og russisk folkemusikk, pop musikk og felespill sørget for seier med den utrolige summen 387 poeng. Ny poengrekord, og hele 169 poeng foran neste land på listen! Alexander Rybak var blitt nasjonalhelt for evig tid. Sangen ble populær i hele Europa og til og med i Latin-Amerika og Asia kunne man høre den norske sangen på radio.

Norske slagere

Til tross for mange dårlige plasseringer og totale fiasko må det nevnes at nordmenn ikke bruker å slå hendene av sine deltagere uansett resultat. Tvert imot. Faktisk har en rekke sanger blitt slagere som folk nynner på den dag i dag. Sanger som «Lenge leve livet» med Dollie De Luxe, «In My Dreams» med Wig Wam, «Romeo» med Ketil Stokkan, «Hold On Be Strong» med Maria Haukaas Storeng, og «Adieu» med Jahn Teigen og Anita Skorgan

Kuriosa

Norge har på godt og vondt skilt seg ut i festival sammenheng. For eksempel har det blitt sunget på engelsk, samisk, swahili, fransk, spansk, tysk, irsk, serbokroatisk, hebraisk, finsk, italiensk, svensk og nederlandsk! Det toppet seg da Norge i 1973 fikk rekorden for flest språk i én og samme sang. «It’s Just a Game» inneholdt tolv språk. Dermed klarte Norge å synge litt på hebraisk før Israel fordi Norge hadde et tidligere startnummer.

Den enes død...

Gamblere har tjent penger på Norges fiasko. Selv om nordmenn har hatt troen på sine sanger har gamblerne hatt det motsatte. Og spillerne har ofte hatt rett.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no