Edison oppfant induksjonen

Fordi induksjon ikke har noe varmeelement under glasstoppen som må oppvarmes eller avkjøles, vinner induksjonstoppen over sine eldre brødre på alle områder.

Tekst: Aurelia Cotta
Foto: Pixabay

Smarte induksjonstopper som koker og steker raskere enn keramiske topper blir stadig mer populære. De fleste er i dag klar over fordelene, men veldig få er klar over historien som ligger til grunn for utviklingen av induksjonstopper.

Fysikere forsøker

Induksjonskoking på kjøkkenet er et av mange spennende teknologiske gjennombrudd, men ikke så nytt som folk tror. Induksjonseventyret begynte i 1820 da den danske fysikeren Hans Christian Oersted fant ut at elektrisk strøm strømmer skaper et usynlig magnetfelt rundt seg.

Året etter tok den franske fysikeren Andre-Marie Ampère den danske fysikers Oerstads forskning til et nytt nivå når han oppdaget at to pararelle strømførende ledninger enten tiltrakk eller frastøtte hverandre.

Vitenskapen til Ampère var veldig teoretisk uten bruksverdi. Ikke før den engelske fysikeren Michael Faraday fant ut at han kunne lage en primitiv motor med elektrisk magnetisme ble det fart i sakene. Andre oppfinnere som William Sturgeon fra England og amerikanske Joseph Henry utviklet praktiske elektriske motorer.

Selv om Faraday ikke lyktes slik med det praktiske lyktes han til de grader med det teoretiske. Ti år senere gjorde Faraday igjen en banebrytende oppfinnelse, som igjen ville gjøre andre mennesker berømte.

Dessverre for Faraday fikk han verken æren for den teoretiske eller praktiske gjennomføringen av å bringe elektromagnetisme til jorden befolkning.

Faraday viste hvordan man ved å rotere en trådspole gjennom et magnetfelt kunne få elektrisk strøm gjennom den. Igjen forstod ikke den glimrende teoretikeren hva han hadde oppfunnet, men det var det en annen som gjorde, nemlig en viss Thomas Edison.

Avslutt

Fire formler

Teoriene ble til slutt nedtegnet og gjort offisielle av den skotske fysikeren James Clerk Maxwell. Maxwell var flink til å samle all teorien til Oerstad, Ampère og Faraday, og han laget fire enkle matematiske formler. Maxwells ligninger er grunnlaget for elektromagnetisk vitenskap den dag i dag.

Thomas Alva Edison

Edison forstod at Faraday hadde laget en strømgenerator. Thomas Edison konstruerte derfor et eksempel som han viste til innflytelsesrike personer. Han klarte å overbevise dem om at oppfinnelsen vill forandre hele verden til en elektrisk verden. Oppfinnelsen er radikalt banebrytende. Det er ikke mye som kunne vært utført eller funnet opp uten elektrisitet.

Praktisk bruk av den nye kunnskapen forekom på flere områder, og merkelig nok for mange i dag ble det introdusert en induksjonstopp på verdensmessen i Chicago i 1933. Det ble fiasko.

På syttitallet laget et amerikansk firma som egenetlig laget spilleautomater, en induksjonstopp som nesten var bra, men som laget støy. Tester viser at dagens induksjonstopper er lydløse.

NASA

Uten at elektrofirmaet var klar over det var det andre amerikanere som laget bedre induksjonstopper enn dem. NASA utviklet selv en induksjonstopp til romfartsprogramet sitt.

Som art har mennesket i uminnelige tider utviklet nye metoder for å tilberede og preservere mat, fra steking, tørking, salting og frysing, til å kunne steke seg en elektromagnetisk biff. Induksjonstopper er tryggere fordi varmen skapes i stekepannen og ikke fra ild, gass eller kokeplate.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no