Unikt smykkefunn

Forskere fant 70 smykker i Denisova-hulen i Altai Krai i Russland. Funnenes kvalitet og alder gjør smykkene til en internasjonal sensasjon.

Tekst: Jehanne de Vouthon
Foto: Alexander Fedorchenko

Sommeren 2021 ble det funnet en fantastisk skatt av paleolittiske smykker i den såkalte Denisova-hulen i Russland. Armbånd i hvit marmor, polerte hårpinner og et steinarmbånd var blant de 70 gjenstandene.

Smaragdgrønn

Det mørkegrønne steinarmbåndet av kloritolit er en praktfull liten skatt i seg selv. Armbåndet er verdens eldste steinarmbånd, og er antatt brukt bare ved spesielle anledninger. Tusenvis av år etter at det ble laget, fascinerer armbåndet med et raskt fargeskifte, skinnende grønt i sollys, og dypere smaragdfarge når det tas inn i skyggen.

Sjokkerte forskere

Funnet i den såkalte Denisova-hulen i Altai Krai regnes som sensasjonelt fordi smykkene ble laget for 45 000 år siden! For folk flest er dette bare et tall, men for forskere er det nesten egnet til å fremkalle hjerteatakk. Da smykkene ble laget var nemlig Nord-Amerika og Skandinavia og dekket av en tykk iskappe.

Unngikk istid

Siste istid var en periode fra om lag 117 000 til 12 000 år siden, da opptil 3000 meter tykke isbrekapper dekket store deler av Nordvest-Europa og Nord-Amerika. Hele Norge, Barentshavet og Svalbard var i denne perioden dekket av is. Smykkene funnet i iskalde Sibir stammer altså fra midt i en 100 000 år lang global istid.

Mystisk opprinnelse

Alle funn ved Denisova-hulen er gjenstand for en pågående akademisk strid om hvorvidt de er laget av homo sapiens eller av den mystyiske menneskelige grenen Denisovanere. Uansett tyder de fantastiske smykkene som ble funnet på at vi har med å gjøre en relativt avansert sivilisasjon.

Moderne kultur

Smykkene viser en kultur med overskudd til å bruke både tid og ressurser på å pynte seg. Vakre pinner til å sette opp håret ville fått mange av dagens kvinner grønne av misunnelse. I følge Dr Alexander Fedorchenko, arkeolog ved Novosibirsk Institute of Archaeology og etnografi, kunne pinnene også feste sammen klær.

Avslutt

Fristed

De er fortsatt skarpe, og ser polerte ut og klare til å brukes mer enn 40 000 år etter at de ble laget. Funnet er et av mange nye bevis på at Sibir på en eller annen måte har unngått istiden, og vært et slags fristed for dyre og planteliv. De eksklusive pinnene er nemlig laget av bein fra murmeldyr.

Paleolittikum

De utrolige hårpinnene er tynnere og skjørere enn syler, og de har poleringsspor på tuppene og over hele overflaten. Slike pinner er også funnet andre steder, og er kjent i paleolitikum i Vest-Europa, Russland (Sungir), og fra Trans-Baikal-regionen, men dette er første gang man finner slike i Altai-regionen.

Altai Krai

Altai Krai har bølgende gressletter, dype innsjøer, elver og fjell. Det høyeste punktet i kraien er 2490 meter høye Mayak Shangina.Klimaet er strengt med lange kalde og tørre vintre og varme, vanligvis tørre somre. Regionens viktigste vannvei er Ob-elven.

Gruvedrift

Altai Krai har rike naturressurser, inkludert trelast, samt betydelige mineralreserver. Disse inkluderer ikke-jernholdige metaller som bly, mangan, wolfram, molybden, bauxitt og gull, samt jernmalm.

Verdensarv

Denne regionen i Sibir er viktig på grunn av dens biologiske mangfold. Et område på over 1,6 millioner hektar er anerkjent av Unesco som et verdensarvsted. Området er hjemsted for dyr som anses som sjeldne, inkludert den truede snøleoparden.

Rolig sted

Altai Krai var et viktig veiskille i antikken, og smykkene som er funnet i hulen tyder på inspirasjon fra flere folkeslag. I dag er det roligere i republikken. Etter den russiske revolusjonen var det opprør i 1921. De som deltok ble henrettet, etter NKVD-ordre nr. 00447 av 1937.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no