Område på størrelse med Kina

Har nesten ingen innbyggere

Deler du Russland i to på midten vil du oppdage at det bare bor omlag ni millioner mennesker i den ene delen. Innbyggertallet er omtrent som Sverige, men de kan boltre seg på en sekstendedel av jordens landmasse.

Foto: Pixabay/motparten
Bildetekst: 46 provinser og 9 territorier
Tekst: Stein Olav Krosby
Dato: 07.05.24

Russland er verdens største land og strekker seg over hele 11 tidssoner. Likevel er landet bare verdens niende folkerikeste. Nittifem prosent av befolkningen har klumpet seg sammen i Europa. Bak Ural er det nesten ingen mennesker.

Klumper seg i Europa

Den russiske føderasjon er med sytten millioner kvadratkilometer verdens største land og dekker en åttendedel av verdens landmasse. Innbyggertallet er omlag et hundre og femti millioner mennesker. Og nesten alle sammen bor i Europa.

San Fransisco

På den andre siden av Ural-fjellene bor det bare ni millioner mennesker hele veien til Kina og det fjerne østen. De har ikke en gang en eneste millionby. De kan riktignok skilte med østens San Fransisco som mange kaller Vladivostok, men heller ikke denne byen har en million innbyggere. Den er i hvert fall verdens største by på permafrost.

Gigantisk

Området vi snakker når man deler Russland i to er så gigantisk at det er vanskelig å fatte. Man kunne fått plass til både hele Europa eller hele Australia inne i dette vidstrakte området. Men ennå har ingen byer klart å komme seg over milliongrensen. Det er nesten ikke til å tro for området er enormt rikt på naturressurser.

Mindre enn Oslo

Khabarovsk er den største byen i Far Eastern Federal District, men med sine 617 168 innbyggere er den likevel mindre enn Norges hovedstad. På andre plass kommer Vladivostok med omtrent seks hundre tusen sjeler. Det er omtrent som Oslo. Byen er kjent for fyrtårn, pittoreske bukter og sjarmerende øyer. Det er også siste stopp på den transsibirske jernbane.

Buddha-by

På tredjeplass finner vi Ulan-Ude i Buryatia med litt over fire hundre tusen innbyggere. Ulan-Ude har masse sol, nesten hele året rundt. Og mange fine templer for den som liker det.

Permafrost

På fjerdeplass kommer Yakutsk med nesten fire hundre tusen innbyggere. Det er verdens største by på permafrost. Alle bygninger er bygget på påler for å hindre at varmen fra husene smelter bakken og får dem til å synke. Her kan det kjapt bli femti kuldegrader om vinteren.

Gammel by

Byen Chita med omlag tre hundre tusen innbyggere ble grunnlagt i 1653. Den er det administrative senteret til Trans-Baikal-territoriet. Her finner du saltsjøen Borzinskoye, de enorme Heatei-grottene og klippepalassene i Kandalinskie.

Kinamat

På sjetteplass finner vi Blagoveshchensk med under to hundre og femti tusen mennesker. Det gjør den til mindre enn Bergen i Norge, men kanskje like spennende? Helt på grensen til Kina er det sikker veldig god mat også.

Toppen

Lakseelver og bjørner som fisker. Dimant og urangruver.


Få mennesker

Og stort mer er det ikke å finne i denne delen av verden. På syvende plass nærmer vi oss skandinaviske småbyer tilstander med byer som Komsomolsk-on-Amur med under to hundre tusen innbyggere.

Stort land

For å sette det absurd lave folketallet i regionen i perspektiv kan vi for eksempel sammenligne med nettop nabolandet Kina som grenser til flere av disse byene. Man kunne fått plass til hele Kina inni området som disse ni millioner menneskene bor på. Og Kina har som sagt 1500 millioner mennesker.

Fristende objekt

Et annet land som også er i nærheten er Nord Korea som med sine tjueseks beskjedne millioner likevel er som en befolkningsgigant å regne i forhold til sine russiske naboer. Mange historikere peker på det paradokset at ikke noen av Russland mektige naboland har forsøkt å erverve seg noen av de enorme rikdommene som finnes i denne regionen.

Uran

Russland har store forekomster av uran og en rekke andre metaller og mineraler. Uran blir hovedsakelig utvunnet i regioner som Buryatia, Kurgan, Chelyabinsk, Irkutsk, Krasnoyarsk, Sverdlovsk og Transbaikal. I denne tynt befolkede del av verden er det store mengder kobber bly og sink, krom titan og mangan.

Diamanter

Molybden og andre sjeldne stoffer er det også mengder av, men det stopper ikke der. Sakha i Yakutia-regionen i det østlige Sibir har en av verdens diamantforekomster med stor produksjon.

Republikker med grunnlov

Tjueen republikker har egen grunnlov, parlament og president. De har selvstyre på mange områder og er normalt hjemland for et bestemt ikke-russisk folkeslag. Republikkene har også rett til å ha et eget offisielt språk ved siden av russisk. Tjuvasjia er et slikt eksempel.

Merkelige konstellasjoner

Russland har fire selvstyrte distrikter, eller okruger, som har mer selvstyre enn provinsene, men mindre enn republikkene. Disse har normalt en betydelig ikke-russisk etnisk minoritet. Men ikke alltid. I den jødiske bor det for eksempel bare åtte tusen registrerte jøder.

To byer

Landet har bare to føderale byer. Det er Moskva og St. Petersburg, og disse er ikke underlagt noe oblast. Det kan minne om slik det var med Oslo før, der Akershus ikke hadde noen by, fordi Oslo var eget fylke. Det vare et lskikkelig lurespørsmål i gamle dager; Hvilket fylke er det eneste uten en by? Det var Akershus fordi Sandvika den gang ikke hadde bystatus.

Rike krajer

Russland har førtiseks provinser, på russisk oblaster, som er som norske fylker. Sist men ikke minst har Russland ni såkalte territorier som er tynt befolkede. De kalles Krajer, og er forfatningsmessig omtrent som oblaster.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal