Gerald R. Ford er sjanseløs mot missiler

Superskipet er foreldet

Amerikanske tjenestemenn i Washington innrømmer langt på vei at kinesiske og russiske hypersoniske missiler enkelt kan senke amerikanske hangarskip. Inntil videre må skip som Gerald R. Ford nøye seg med å være show-off båt i vennligsinnede land som Norge.

Bildetekst: Sender Kina 24 slike missiler på likt går Gerald R. Ford til bunns med mann og mus.
Tekst: Temudjin Borjigin
Foto:motparten

Fartøyet har fire skvadroner med jagerfly om bord og en mengde støtte- og taktiske fly. Luftstyrken overstiger norges samlede luftstyrke, og det huser flere stealth-jagerfly enn det som finnes i alle Russlands væpnede styrker. Og likevel kan det senkes av bare et fåtall missiler. Har amerikanerne feilberegnet? Har de laget en utrydningstruet koloss?

Ubrukelig

Nye antiskipsmissiler fra Kina har gjort prestisjeskipet Gerald R. Ford hele den amerikanske stillehavsflåten foreldet. På samme måte som en fremvoksende teknologi i andre verdenskrig – skvadroner med angrepsfly – ble utplassert av Japan for å senke de kraftigste amerikanske og britiske slagskipene, har disse nye missilene potensialet til å utslette de mest avanserte skipene som seiler på verdenshavene.

Kongressen fortviler

En rapport fra Congressional Research Service peker på bekymringer «om overlevelsesevnen til marinens overflateskip i potensielle kampsituasjoner mot motstandere, som Kina, som er bevæpnet med et stort antall UAV-er og anti-skipsmissiler, inkludert avanserte modeller.

Ørken

Både Kina og Russland har utviklet flere antiskipsvåpen – inkludert svært manøvrerbare hypersoniske missiler som kan nå Mach 10. Kina legger ikke skjul på at disse våpnene er laget for å senke amerikanske skip. Et av dets teststedene i Taklamakan-ørkenen har modeller i full størrelse av amerikanske hangarskip som den bruker til måløvelser.

CIA-offiserJason Lyons hevder at USAs stillehavsflåte er innenfor rekkevidde av Kinas antiskipsmissiler og droner, og er uten evne til pålitelig forsvare seg selv, eller sette i gang et motangrep.

Avslutt

Krise

Ingen av jagerflyene operert ombord på amerikanske flattops (F/A-18 Super Hornet og F-35C Joint Strike Fighter) kan nå mål lenger enn rundt 700 miles unna. Det er ikke bare et problem for den amerikanske marinen. Det er en eksistensiell krise.

Underlegen

Kina har nå en flåte på mer enn 770 marine-, kystvakt- og andre militære fartøyer. Det er mer enn dobbelt så stor som USAs flåte. Og den er nesten utelukkende konsentrert i Stillehavet, mens den amerikanske flåten er spredt mellom Atlanterhavs- og Stillehavsregionene. Kinas styrke styrkes også av et arsenal av avanserte antiskipsvåpen, som det kan skyte opp fra bakkebaser, krigsskip og fly. De mest potente er dens langdistansemissiler som DF-21D, DF-26 og DF-ZF.

A-ha opplevelse

Både kinesiske og amerikanske datasimuleringstester viser at Kinas missiler er i stand til å senke hangarskipene. Missilet DF-21D er et ballistisk kjernefysisk missil som kan ødelegge skip fra 1000 miles unna eller mer. Kina kan skyte opp dette våpenet fra bakken eller fra tunge bombefly i luften, og analytikere mener at dets atomstridshode kan manøvrere under flukt for å treffe skip i bevegelse.

Hangarskip-killer

Den mest fryktinngytende er DF-ZF, et hypersonisk missil som kan nå hastigheter på Mach 10 og angripe fra mer enn 1500 miles unna. I motsetning til de to andre våpnene, som flyr i en konvensjonell bue som gjør dem lettere å fange opp, forblir ZF svært manøvrerbar når den kommer inn i atmosfæren igjen og zoomer mot et mål.

Hangarskipets laser kan bare skyte gummibåter

Kan bruke atomvåpen i panikk

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no