Voldtekt og rasisme i tidens film-suksess

Dumme slaver og smarte hvite voldtektsmenn er blant ingrediensene i tidenes kassa-suksess på kino. Ikke så rart HBO Max fjernet «Tatt av vinden» etter klager.

Tekst: Jehanne de Vouthon
Foto:Pixabay

Tar vi høyde for økte billettpriser og befolkningsvekst er filmen «Tatt av vinden» tidens kassasuksess på kino. Svart hvitt filmen fra 1939 spilte inn smått utrolige førti milliarder kroner justert etter inflasjon og dagens kurs. Til sammenligning spilte Avatar inn tjuefire millarder.

Avatar ikke nummer 1

Disney opplyser at James Camerons Avatar (2009) er den mest inntektsbringende kinofilmen gjennom tidene, før den ble overgått av Marvel-filmen Avengers: Endgame sommeren 2019.men bare i kroner og øre, ikke besøkende. Avatar og Avengers Endgame er likevel et hav bak tidens største kassasuksess «Tatt av vinden» som utkom rett før andre verdenskrig.

Troner øverst

«Tatt av vinden» er altså all-time-high suksess på film lerrettet, - og det er til tross alder en film som folk til og med liker i dag. Til overmål er filmen i svart hvitt, men det ser ikke ut til å legge noen demper på entusiasmen. Da filmen utkom i 1939 var det tilløp til kaos og oppløp utenfor de fleste kinosalene i USA.

Mangler plot

Utallige blader, aviser, magasiner og nettsteder har i årevis forsøkt å forklare hva denne filmen egentlig handler om, – uten hell. Det enkleste svaret er alt annet enn enkelt. Filmen «Tatt av vinden» er en episk historie om kjærlighet, tap, krig og overlevelse, og har til tross for mangel på et godt plot blitt regnet som en av tidenes største filmklassikere.

Pene skuespillere

«Tatt av vinden»" er basert på den amerikanske romanen "Gone with the Wind" av Margaret Mitchell. Filmen handler om den unge, vakre og sta sørstatsjenta Scarlett O'Hara (spilt av Vivien Leigh) og hennes liv før, under og etter den amerikanske borgerkrigen.

Avslutt

Sjalusi

Scarlett vokser opp på en stor plantasje i Georgia, og er vant til et liv i overflod og rikdom. Men når borgerkrigen bryter ut, blir Scarlett og hennes familie tvunget til å takle store utfordringer og motgang. Hennes kjærlighet til Ashley Wilkes (spilt av Leslie Howard) blir satt på prøve når han gifter seg med en annen kvinne, og Scarlett utvikler en intens og stormfull kjærlighet til den gåtefulle og utfordrende Rhett Butler (spilt av Clark Gable).

Sexy man

Clark Gable var verdens kjekkeste mann, med større status enn det Sean Connery opplevde med James Bond. Vivien Leigh var heller ikke vond å se på for de som liker pene damer. Likevel er det utrolig mange filmer, fra James Dean til nevnte Connery, som likevel ikke har spilt inn brøkdelen så mye penger.

Kanskje er den viktigste årsaken at folk aldri hadde sett noe lignende. Filmen som medium hadde akkurat tatt sine første skritt, og steget vekk fra stumfilmer var et rent paradigmeskifte i film-sammenheng.

Voldtekt

«Tatt av vinden» viser en voldtekt av en ung kvinne. Det problematiske er at overgriperen ikke fremstilles som ond eller at handlingen er gal. Tvert imot er det filmens helt Rhett Butler som er synderen. En ung jente blir voldtatt fordi det er det hun egentlig vil. I hvert fall mente Rhett Butler det da han bar jenta inn på soverommet. At hun sa nei ble i 1939 sett på som et kokett forsøk på å spille kostbar.

Rasistisk

«Tatt av vinden» ble også beskyldt for å være en rasistisk film som fremstilte dumme svarte slaver og smarte hvite menn og kvinner. Merkelig nok ble filmen likevel et viktig instrument for fargedes rettigheter fordi den afro-amerikanske skuespillerinnen Hattie McDanield vant en Academy Award. >Mest sannsynlig vil Tatt av vinden være tidenes kassasuksess til evig tid.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no