Boligeiere og miljøbevegelse raser over

Statlig CO2-bombe

Miljøbevegelsen raser etter å ha lest Skatteetatens forslag til skatt på overskuddstrømmen fra landets 25 000 private solcelleanlegg. De mener dette vil føre til flere og større batterier, noe som er en kjent global kilde til co2-utslipp. Og boligeierne som får reduserte inntekter jubler heller ikke.

Tekst: Christer Mæland
Dato:07.01.24
Foto:Pixabay/motparten

Fra landets mange tusen private solcellepanel går overskuddstrømmen ut på nettet og blir hentet inn igjen på natten eller når det er overskyet. Nettet har fungert som et miljøvennlig batteri. Skal vi tro miljøbevegelsen vil staten legge om til et miljø-fiendtlig system med store litium-batteripakker kjellern.

Skatt på utgående strøm

Skatteetaten foreslår skatt og avgift på solcelleanlegg. Boligeiere som har slike anlegg, vil da måtte betale skatt på all solcellestrøm som leveres inn på nettet. Et endelig vedtak om skatt på utgående strøm vil medføre flere og større private litium-batterier, en kilde til enorme co2-utslipp, men det vil også bremse utbygging av nye miljøvennlige solcelleanlegg.

Lithium-batterier

Fagsjef Andreas Strømsheim-Aamodt i Nelfo peker på at solceller på taket er dimensjonert for eget forbruk. Alle benytter strømnettet som et batteri. Private anlegg sender kraft ut i nettet når de bruker lite, og henter inn kraft når de bruker mye. Han uttalte til Dagbladet at det er likegyldig om dette batteriet står i kjelleren eller befinner seg i strømnettet, så lenge du bare produserer for eget forbruk. Det er ikke miljøbevegelsen enig i.

Dårlig politikk

Tvert imot mener samtlige miljøbevegelser at det er skandaløst dersom statens nye regelpåfunn vil øke andelen litium-batterier i de tusen hjem. Batteriene er et globalt kjempeproblem. De slipper ut tonnevis med co2 når de produseres og det finnes ikke noe godt alternativ for resirkulering når batteriene en dag skal kastes.

Toppen

Unødvendig

Motparten har snakket med representanter for både Framtiden i våre hender, Natur og Ungdom og Norges Naturvernforbund. Alle sammen er enige i at det slett ikke er likegyldig om man har store litium-batteripakker i kjelleren eller "lagrer" stømmen på nettet. Det utgjør faktisk en enorm forskjell. Uten å ha finregnet på det er alle enige i at vi her snakker om et betydelig antall tonn co2 som helt unødvendig skal ut i atmosfæren.

22 prosent

Skatteetaten mener at salg av egenprodusert strøm, fra for eksempel solcelleanlegg, kan anses som skattepliktig inntekt etter gjeldende regler. Skattelovens utgangspunkt er at enhver fordel vunnet ved arbeid, kapital eller virksomhet vil være skattepliktig inntekt. Skatteplikten gjelder uavhengig av eget strømforbruk. Overføringene inn til nettet fra private anlegg skal beskattes som kapitalinntekt med en sats på 22 prosent, slår Skatteetaten fast.

Nelfo uenig

Fagsjef Andreas Strømsheim-Aamodt i Nelfo mener Skatteetatens nye tolkninger er helt feil. Dette vil ramme titusenvis av solcellepanel-eiere økonomisk og bremse videre utbygging av private anlegg. I Norge finnes det omlag 25 000 mindre solcelleanlegg privat. Målet er å bygge ut nye anlegg i rekordhøyt tempo de neste åra. For de fleste handler det om å skaffe strøm til eget forbruk. Nå kan staten med et tryllegrep både stoppe videre utbygging og på samme tid sørge for større co2-utslipp.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal