Norge snart kontantløst

Norge leder det nordiske kappløpet om å bli et kontanløst samfunn, men Sverige følger etter som en god nummer to.

Tekst: Aurelia Cotta

Foto: Pixabay

Norge leder det nordiske kappløpet om å bli et kontanløst samfunn, men Sverige følger etter som en god nummer to. Sakte men sikkert har bankene blitt tvunget til å forbedre sine digitale løsninger, fordi folk i Norge og Sverige nesten kan kalles pådrivere for et kontantløst samfunn.

Det er mange gode grunner til å bli kontantløse.Verdien av kontanter i omløp har de siste femten årene falt jevnt og trutt. Kontantene er på vei ned en evig lang akebakke som bare blir brattere. I en vanvittig hastighet har kontantene nærmet seg ubønnhørlig bunnen som er et fullstendig kontantløst samfunn.

På få år har svenskene redusert kontanter i omløp med godt over tyve milliarder kroner. Norge følger etter med mindre beløp, men er likevel foran Sverige dersom man regner prosent i forhold til befolkningen.

Minibankene sliter

Det kan ikke være så morsomt å være minibank i Norge lenger. Nordmenn tar for eksempel ut kontanter så sjelden at vi snakker om under ti ganger per år, mens svenskene er oppe i femten ganger per år i snitt.

Som vanlig skiller Finland seg ut, men også i Finland går bruken av minibank kraftig ned. De siste målingene tyder på at finnene gjennomsnittlig snart vil klare å gå under tyve uttak fra minibank per år.

Avslutt

Populære bankkort

Nordmenn elsker bankkort. Utenlandske turister får ofte hakeslepp når de oppdager at museer og andre attraksjoner ikke godtar kontant betaling. Nordmenn har i gjennomsnitt fem bankkort hver. Det er mye sammenlignet med for eksempel Danmark der innbyggerne ligger under to i snitt.

Den gjengse nordmann drar kortet på en eller annen måte over fem hundre ganger i året. Ingen av de andre nordiske landene kan måle seg med Norge, som også leder klart an i fra konto til konto transaksjoner.

Det er også en evighet siden man snakket om at et kontantløst samfunn var en utopi. For den yngre generasjon nordmenn har den vært virkelig siden barnsben. Det er et faktum at Norge og snart resten av norden er et kontantløst samfunn.

Nordmenn har flest kort transaksjoner, men på samme tid færrest uttak fra minibanker. Undersøkelser utført av Norges Bank viser at kontantbruk for lengst har rast under ti prosent i butikk og delvis er i ferd med å bli utryddet.

I Norge er kortbruk så innarbeidet at mange spør seg om Norge kan komme til å henge etter når nye betalingsformer som e-lommebok blir en mer populær og integrert del av betalingsmetodene.

Finnene har kontanter i madrassen. I en krisesituasjon kan sedlene vise seg verdiløse, mens penger plassert i andre valutaer som i Euro eller USD i en e-lommebok kan være gull verdt.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no